hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İtalya'da kurtarma paketi öfkesi

    İtalyada kurtarma paketi öfkesi
    expand

    Avrupa genelinde etkisini sürdüren ekonomik kriz ve bu krize karşı hükümetler tarafından devreye sokulan tasarruf paketleri, kıta genelinde yapılan gösterilerle protesto edilirken, İtalya'nın pek çok kentinde gösteriler olaylı geçti.

    İtalya'da başkent Roma başta olmak üzere, Torino, Milano, ve Napoli gibi pek çok kentte olaylar çıktı. Olayların büyük bölümünde öğrenciler ve polis karşı karşıya geldi ve arbede yaşandı.

    Başkent Roma, bugün üç ayrı korteje sahne oldu. Kentte, sendikaların sabah saatlerinde düzenlediği yürüyüşler, barışçıl bir şekilde geçerken, öğrencilerin oluşturduğu kortejin öğleden sonra başbakanlık sarayı Chigi'ye yürümek istemesi ve güvenlik güçlerinin buna izin vermeyeceğini açıklaması üzerine olaylar çıktı.

    Öğrencilerin kortejinde bir grup, Tevere nehrinin Sisto köprüsü kısmına ulaştıktan sonra polise şişe, taş, ses bombası ve meşale atarak olayları başlattı.

    Protestocu gruba güvenlik güçleri hemen müdahale etti. Güvenlik güçleri, taşkınlık çıkaran gruba cop, biber gazı ve göz yaşartıcı bomba ile karşılık verdi. Olaylar esnasında, ortalık savaş alanına dönerken, bazı protestocuların yollardaki kaldırım taşlarını ve trafik levhalarını söktükleri görüldü. Polisle öğrenciler arasında yaşanan ve yaklaşık bir saat süren çatışma, Tevere nehrinin kıyı şeridinde 3 kilometrelik bir alana yayıldı.

    Olaylar, taşkınlık çıkaran grubun güvenlik güçleri tarafından kuşatılmasıyla son bulurken, polis, çok sayıda göstericiyi göz altına aldı. Çevredeki araçlar ve çöp kutularının da zarar gördüğü olaylarda 16 polisin yaralandığı kaydedildi.

    Bu arada, protestocu grubun önünden geçtikleri sırada Roma Sinagogu'na yoğun tepki göstermesi de dikkati çekti.

    Diğer kentlerde de olaylar çıktı

    Ülke genelinde sadece başkent Roma'da değil, Milano, Torino ve Napoli gibi kentlerden de gösterilerin olaylı geçtiğine dair haberler geldi.

    Milano'daki gösterilerde yüzlerini gizleyen bazı genç protestocuların bankalara zarar verdikleri, çıkan arbedede 5 polisin yaralandığı bildirildi. Torino'da çıkan olaylarda ise bir güvenlik görevlisinin yaralandığı ve durumunun ciddi olduğu bildirildi.

    Napoli'de merkez tren istasyonunun, Pisa kentinde ise eğikliğiyle ünlü Pisa Kulesi'nin yaklaşık 1 saat boyunca öğrenciler tarafından işgal edildiği gelen haberler arasında yer aldı.

    Brescia kentindeki olaylarda ise 3 gencin gözaltına alındığı kaydedildi.

    İspanya'da karşı yüz binlerce kişi yürüdü

    İspanya'da hükümetin uyguladığı kemer sıkma politikalarına karşı yapılan genel grev kapsamında yüz binlerce kişinin katıldığı gösteriler düzenlendi.

    Gösterilere en büyük katılım Madrid ve Barcelona'da oldu. Başkent Madrid'in şehir merkezinde Atocho istasyonu ile Colon Meydanı arasındaki büyük bulvarı dolduran binlerce İspanyol, kortejin önündeki"Bizi geleceksiz bırakıyorlar" yazılı pankartın arkasında yürüdü.

    Öte yandan genel grevden dolayı İspanya'nın birçok yerinde hayat durdu.

    İçişleri Bakanlığı kaynakları TSİ 19.15 itibariyle çıkan olaylardan dolayı ülke genelinde gözaltına alınanların sayısını 117 olarak açıkladı.

    Ayrıca 18'i polis, 40'tan fazla yaralı olduğu bildirildi. Sendikaya bağlı olan gruplar başkent Madrid'in farklı bölgelerinde, genel greve katılmayan esnafa zorla kepenk kapattırırken, kent merkezindeki birçok bankomatiğin de zarara uğradığı görüldü.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow