hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Peşmergeler elleri tetikte bekliyor

    Peşmergeler elleri tetikte bekliyor
    expand

    Erbil ile Bağdat arasında süren gerilimi sona erdirme çabaları sürerken "sorunlu bölgelere" gönderilen Peşmerge güçleri, konuşlandıkları mevzilerde gelecek haberi bekliyor. Kürt yönetiminin askeri gücü 1. Savunma Bölüğü'ne bağlı Sihat Barzani komutanlığındaki Peşmerge güçleri, sorunlu bölgelerden biri olan Kerkük'e 10 kilometre mesafede konuşlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erbil ile Bağdat arasında 16 Kasım'da Tuzhurmatu'da meydana gelen ve 1 Peşmerge'nin ölümü ile sonuçlanan olayın ardından başlayan ve iki tarafın da sorunlu bölgelere askeri güçlerini sevk etmesiyle tırmanan gerilimi düşürme çabaları sürerken, askeri güçler konuşlandıkları bölgede gelecek haberi bekliyor.

    Irak Ordusuna bağlı birlikler Kerkük'e 10 kilometre mesafede konuşlanırken, Peşmerge Güçleri ise Kerkük'e 10 kilometre mesafedeki mevzilerde bekliyor.

    Mesut Barzani'nin kardeşi Sihat Barzani komutasındaki Peşmerge güçleri, 21 Kasım'da Irak Ordusunun sorunlu bölgelerdeki hareketliliği ve Kerkük'e 30 kilometre yaklaşması üzerine, Kerkük'e doğru harekete geçerek yolu Irak ordusuna kapattı. Kerkük'e 10 kilometre mesafede konuşlandığı belirtilen Peşmergeler, elleri tetikte mevzilerini koruyor. Mevzilerde 24 saat etrafı gözetleyen Peşmergelere, Irak ordusunun Kerkük'e girmeye çalışması durumunda kesin ateş açma emri verildiği belirtiliyor.

    Kerkük'e gönderilen Peşmergelerle ilgili AA muhabirine açıklama yapan Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, Irak ordusunun Kerkük'ün etrafına askeri sevkıyat yapması nedeniyle kendilerinin de bölgeye takviye güç gönderdiğini belirtmişti. Yaver, Irak ordusunun bölgedeki tugaylara takviye güçler gönderdiğini, Kerkük'ün güneyine de yeni Irak birlikleri kaydırıldığını ifade etmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bölgeye gönderilen Peşmerge güçleri ile Irak ordusu arasında yeni bir sıcak temasın olmadığını ifade eden Yaver, dün Kerkük'ün güneyindeki 2. Peşmerge Tugayı'na destek olarak Mesud Barzani'nin kardeşi Sihad Barzani'nin komutasındaki 1. Savunma Gücü'nün gönderildiğini, Hüseyin Mansur komutasındaki 2. Savunma Gücü'nün de Diyala'daki (KYB güçlerine) güçlere destek olarak sevk edildiğini açıklamıştı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow