hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ankara- Bağdat gerilimi!

    Ankara- Bağdat gerilimi
    expand

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın Erbil ziyareti engellendi, Ankara-Bağdat arasındaki gerilimin boyutlarını bir kez daha gözler önüne serildi. Irak merkezi yönetimi Ankara'nın Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetim ile yakınlaşmasından rahatsız. Aynı zamanda Erbil'deki konferans da Maliki'yi tedirgin ediyor.

    Bakan Yıldız'ın Erbil ziyareti dün Bağdat yönetiminin engeline takıldı. Yıldız gaz ve petrol konferansına gidiyordu. Konferansta kapanış konuşmasını yapacaktı.

    Konferansın sponsorları arasında Exxon, Chevron, Total, Gazprom Neft gibi dünyanın dev enerji firmaları bulunuyordu. Yıldız Erbil'e varabilseydi Kuzey Irak bölgesel yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin onuruna vereceği resmi bir akşam yemeğine de katılacaktı.

    Maliki yönetiminin bu tavrının ardında da Türkiye'nin kuzeydeki bölgesel Kürt yönetimi ile ilişkilerinin geliştirmesinden duyduğu rahatsızlık yatıyor. Bağdat, Ankara'nın bölgedeki petrol ve doğalgaza olan ilgisi nedeniyle tedirgin.

    Kuzey Irak yönetimi bir süredir Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattından yaptığı satışın tamamını Bağdat'a ödüyor ve Petrol Yasası hala geçmediği için de yüzde 15'lik payını alamıyor. Bu yüzden Barzani yönetimi bağımsız bir petrol ve gaz hattı için büyük oyuncularla dirsek temasında. Erbil'deki konferans bu nedenle önem taşıyordu.

    Irak'ın kuzeyine sadece Türkiye'nin yatırım yapmadığını hatırlatan Bakan Yıldız ise Maliki yönetiminin kaygılarına anlam veremiyor: Yıldız yine de krizin çözüleceği konusunda iyimser:
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow