hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanya'da "sünnet yasası"na onay

    Almanyada sünnet yasasına onay
    expand

    Almanya'da hükümetin hazırladığı ve erkek çocukların sünnet edilmesini düzenleyen yasa tasarısı Federal Meclis'ten geçti.

    Meclis'te bugün yapılan oturumda yapılan oylamada, "sünnet yasası" 434 milletvekilinin oyu ile kabul edildi. Oylamada, 100 milletvekili "hayır" oyu kullanırken, 46 milletvekili çekimser kaldı. Böylelikle belli koşullar altında ebeveynlere çocuğunu sünnet ettirmeye izin verildi.

    Muhalefet partilere üye çoğu kadın 66 milletvekili tarafından hazırlanan ve erkek çocukların sünnet edilmesinin 14 yaşından sonra yapılmasını öngören "alternatif yasa tasarısı" ise mecliste çoğunluk bulamadı ve reddedildi.

    Görüşmeyi Müslüman ve Yahudi cemaat temsilcileri de izledi.

    Çocukların sünnet edilmesine izin veren ve bugün Federal Meclis'te kabul edilen yasaya göre, tıbbi kurallar göz önünde bulundurularak çocukların en az şekilde acı çekerek sünnet olması, bu konuda şüphe duyulması durumunda uyuşturulma veya narkoz verilmesi öngörülüyor. Bunun yanı sıra sünnetin, çocuğun sağlığında tehlike oluşturmaması isteniyor.

    Köln Eyalet Mahkemesi'nin Mayıs ayında aldığı bir kararla erkek çocuklarının sünnet edilmesi "adam yaralama" suçu kapsamına alınmıştı. Bunun üzerine Almanya'da sünnet konusunda tartışmalar yaşanmış, Yahudiler ile Müslümanlar bu duruma tepki göstermişti.

    Federal Meclis, büyük çoğunlukla aldığı kararla Alman hükümetinden bu konuda yeni bir yasal düzenleme yapmasını istemişti. Sözkonusu yasa tasarısı Federal Eyalet Temsilciler Meclisi'nde görüşülerek kabul edilmiş ve Federal Meclis'e gönderilmişti. Federal Meclis'te yapılan ilk görüşmeden sonra alt komisyonlarda ele alınmış, bugün de yeniden genel kurula getirilmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow