hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kuzey Kore'den füze denemesi

    Kuzey Koreden füze denemesi
    expand

    Kuzey Kore, uluslararası toplumun uyarılarına rağmen sabah saatlerinde uzun menzilli bir füze fırlattı. Pyongyang hükümeti denemenin ardından bir uydunun başarılı bir şekilde yörüngeye yerleştirildiğini açıkladı.

    Güney Kore Savunma Bakanlığı, füzenin bu sabah Kore Yarımadası'nın batı kıyısından yerel saatle 09.50'de fırlatıldığını duyurdu.

    Japon yetkililer de füzenin 11 dakika sonra Okinawa adası üzerinden geçtiğini, ancak düşürme girişiminde bulunmadıklarını bildirdi.

    Japon hükümet sözcüsü yaptığı açıklamada, Japonya'nın Kuzey Kore'nin bu adımına müsamaha gösteremeyeceğini belirtti.

    İngiltere de Pyongyang yönetimini kınadı. Dışişleri'nden yapılan açıklamada, "Bu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tasarılarını ihlal etmektedir" denildi.

    Amerika ise ulusal güvenliği tehdit eden "provakatif bir eylem" açıklamasında bulundu.

    Başta Amerika ve Güney Kore olmak üzere pek çok ülke füzenin balistik olduğunu ve bundan dolayı Kuzey Kore'nin uluslararası hukuku ihlal ettiğini savunuyor. Kuzey Kore ise girişimlerinin barışçıl olduğu iddiasında.

    BM Güvenlik Konseyi kınadı

    Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), uzun menzilli füze denemesi yapan Kuzey Kore'yi kınadı. Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze denemesini başarıyla gerçekleştirdiği bilgisinin ardından toplanan BMGK, Kuzey Kore'nin tutumuna karşı alınacak tedbirleri tartışıyor.

    Güvenlik Konseyi'ndeki toplantıya ara verildiği sırada gazetecilere açıklama yapan BMGK Dönem Başkanı ve Fas'ın BM Daimi Temsilcisi Muhammed Loulichki, BMGK üyelerinin Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze denemesini kınadıklarını söyledi.

    Bu denemeyle BMGK'nın 1718 ve 1874 sayılı kararlarının "açık bir şekilde ihlal edildiğini" belirten Loulichki, BMGK üyelerinin geçen Nisan ayında yaptıkları toplantıda Kuzey Kore'den bu denemelere son vermesini istediklerini aksi halde gerekli yaptırım kararların alınacağı açıklamasının yapıldığını hatırlattı.

    BMGK'nın konuya ilişkin çalışmalarını sürdüreceğini belirten Loulichki, Kuzey Kore'nin bu denemesine karşı verilecek uygun cevabın toplantıda belirleneceğini söyledi.

    ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice da, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin tutumunun BMGK kararlarının "açık bir ihlali" olduğunu belirterek, Kuzey Kore'nin bu adımla BMGK kararları ya da uluslararası yaptırımları dikkate almayacağını ve uzun menzilli füze çalışmasına devam edeceğini gösterdiğini kaydetti.

    Rice, BMGK'nın bu ihlalin sonuçları olduğunu ve karşılığında gerekli adımların atılacağını Kuzey Kore tarafına açık bir şekilde iletmesi gerektiğini ifade etti.

    Kapalı oturumda Kuzey Kore'yle ilgili atılacak adımların ele alındığı ancak Çin'in yeni yaptırım kararına sıcak bakmadığı belirtildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow