hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Türkiye Avrupa'dan kopuyor"

    Türkiye Avrupadan kopuyor
    expand

    İngiliz Guardian gazetesi, Avrupalı liderler geçmişte yaptıkları hatalara baktıklarında, en ciddilerinden birini Türkiye'nin AB'ye girmesine engelleyerek yapmış olduklarını görebileceklerini yazdı.

    Guardian'da Phillip Inman imazsını taşıyan yazıda, NATO üyeliğine karşın Türkiye ile Avrupalı komşuları arasında "gittikçe büyüyen bir kopuş duygusu" bulunduğu yorumu yer aldı.

    Gazete, onlarca yıl süren flörtten sonra Türkiye'nin Avrupa'ya yüz çevirdiğini ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 yıllık başbakanlığını eleştirenlere göre de Türkiye artık bazı komşularının yaptığı gibi devleti güvence altına almak amacıyla daha sıkı dini eğitim ile off-shore vergi cenneti politikaları benimsiyor.

    Sıcak bir kucaklamaya ihtiyacı olan bir ülke varsa bu ülkenin Türkiye olduğunu belirten gazete, "Bir ayağı NATO üyeliğinde dolayı batı kampında, ama ekonomik olarak gittikçe artan bir kopma duygusu var" dedi.

    Yazıda, şu sözlere yer verildi:

    "Sadece yedi yıl öncesine kadar (Türkiye'nin) ticaretinin yüzde 67'si AB ileydi. Bugün bu rakam yüzde 39 ve de düşmeye devam ediyor. Büyük kentlerde Marks & Spencer, Burberry ve Body Shop büyümeyde devam ederken, Tesco da önde gelen süpermarket zincirleri arasında kendisine yer açtı. İngiltere'nin, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemesi sayesinde güçlü siyasi bağları bulunuyor.Yine de ekonomistlerin entergaryon için anahtar rol oynadığını söylediği hammadde, işlenmemiş ürün ve hizmetleri kapsayan ticaret ya bir ilerleme göstermiyor ya da azalıyor."

    Gazete, Türkiye ekonomisinin 2010 ve 20111 yıllarında sırasıyla yüzde 8.9 ve yüzde 8.5 büyüdüğünü ve hükümetin kredi kısıtlamalarını gevşetmesi halinde önümüzdeki yıl beklenen yavaşlamadan da kurtulup yüzde 4 büyüyebileceğini aktarıyor.

    Guardian, Avrupa'nın AB ekonomisini canlandırabilecek 75 milyon nüfuslu hızla gelişen bir ekonomiden mahrum kaldığına da dikkat çekti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow