hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail ABD'yi hayal kırıklığına uğrattı

    İsrail ABDyi hayal kırıklığına uğrattı
    expand

    BM Güvenlik Konseyi'nin 4 Avrupalı üyesinin, İsrail'in Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki yeni yerleşim planlarını kınamaya hazırlandığı bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise, "İsrail'in bu provokatif eylem şeklini sürdürmede ısrar etmesinden derin hayal kırıklığı duyuyoruz" dedi.

    Adının gizli kalmasını isteyen Avrupalı bir diplomatik kaynak, Almanya, Fransa, İngiltere ve Portekizli yetkililerin, İsrail'in son yerleşim planlarının kınanacağı ortak bir açıklama metni üzerinde çalıştığını söyledi.

    Söz konusu ülkelerin, İsrail'in yerleşim planlarının İsrail ve Filistinliler arasındaki iki devletli çözüm olasılığına tehdit oluşturabileceğini düşündüğü belirtildi.

    Aralık başında Brüksel'de toplanan AB dışişleri bakanları, İsrail'in işgal altında tuttuğu Filistin topraklarındaki yerleşimlerini genişletme planına "şiddetle" karşı çıkmıştı.

    ABD tepki gösterdi

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland ise, İsrail'in Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da yeni yerleşim birimleri inşa etme planlarına ilişkin, "İsrail'in bu provokatif eylem şeklini sürdürmede ısrar etmesinden derin hayal kırıklığı duyuyoruz" dedi.

    Nuland, günlük basın brifinginde bir gazetecinin konuyla ilgili sorusu üzerine, "İsrail'in bu provokatif eylem şeklini sürdürmede ısrar etmesinden derin hayal kırıklığı duyuyoruz. Bu tekrarlanan açıklamalar ve yeni inşa planları, barış amacına ters düşmektedir. İsrailli liderler sürekli olarak, iki devletli çözüm doğrultusunda bir yolu desteklediklerini söylüyorlar ancak bu tür eylemler, bu hedefi sadece daha da risk altına sokuyor" diye konuştu.

    Nuland, İsraillileri ve Filistinlileri, amaca zarar veren, tek taraflı her türlü adıma son vermeye ve doğrudan müzakerelere geri dönmek için somut adımlar atmaya çağırdıklarını belirtti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow