hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Hindistan'ın Kızı" son yolculuğuna uğurlandı

    Hindistanın Kızı son yolculuğuna uğurlandı
    expand

    Hindistan'da yolcu otobüsünde birden fazla kişinin tecavüzüne uğrayan genç kadının cenaze töreni yapıldı.

    Tedavi gördüğü Singapur'daki hastaneden dün akşam saatlerinde Hindistan'a gönderilen genç kadının cenazesi için Gjurat eyaletinin Dwarka şehrinde tören düzenlendi.

    Hindu inanışına göre yapılan törene, genç kadının ailesinin yanı sıra çok sayıda siyasetçinin katıldığı kaydedildi.

    Vahşi saldırı

    Genç kadının dün hayatını kaybettiği Singapur'daki Mount Elizabeth Hastanesi'nden yapılan açıklamada, 8 uzmanın yoğun çabalarına rağmen hastanın durumunun son iki gün iyice kötüleştiği, başına ve bedenine aldığı darbelerin organ yetmezliğine neden olduğu belirtilmişti.

    Geçirdiği ağır travmanın altından kalkamayan genç kadın, 16 Aralık akşamında birlikte sinemaya gittiği erkek arkadaşıyla otobüse binmiş, içerde birden fazla kişinin tecavüzüne uğramıştı.

    Tecavüz sırasında demir çubuk da kullandığı anlaşılan saldırganlar, iç organlarına ciddi biçimde zarar verdikleri genç kadını arkadaşıyla birlikte döverek araçtan atmıştı.

    Yeni Delhi'de 10 gün kadar tedavi gördükten sonra durumunun iyiye gitmemesi üzerine Perşembe günü Singapur'a getirilen genç kadının cenazesi, dün akşam saatlerinde Yeni Delhi'ye getirilmişti.

    Korkunç saldırı Hindistan'da büyük tepkilere neden olmuş, halk günlerce sokaklara dökülürken hükümet benzer olayların tekrarlanmaması için gerekli önlemlerin alınacağı sözünü vermişti.

    İdam cezası isteniyor

    Genç kadının hayatını kaybetmesi üzerine, olayın zanlılarına yöneltilen suçlamalara cinayet de eklenmiş ve 6 zanlının ölüm cezasıyla karşı karşıya olduğunu bildirilmişti.

    Genç kadının ölümü, ülkenin birçok kentinde çeşitli protestolara neden olmuş ve öfkeli kalabalık 6 zanlının idam edilmesi için hükümete çağrıda bulunmuştu.

    İçişleri Bakanı Sushilkumar Shinde, protestocuların zanlılar için ölüm cezası isteklerini göz önüne alacaklarına dair söz verirken, hükümetin ülkedeki kadınların güvenlik koşullarını iyileştirmek için bazı adımlar attığını söyledi.

    Protestoculardan bir grubun, iktidardaki Hindistan Ulusal Kongresi Partisi'nin Başkanı Sonia Gandhi ile görüştüğü ve mahkeme sürecinin hızlandırılmasını talep ettiği de açıklanmıştı.

    Cumhurbaşkanı Manmohan Singh, tecavüzün başkenti olarak anılan Yeni Delhi'nin imajını düzeltmek için cinsel suçlara karşı caydırıcı yaptırımlar konusunda düzenlemeler yapacağını duyurmuştu.

    Bu doğrultuda, hükümet, ülkedeki tecavüz zanlılarının fotoğraflarının,isimlerinin ve açık adreslerinin devletin resmi internet sitesinde yayımlayabilecek.

    İsmi açıklanmadı

    2011 yılında 256 bin 329 şiddet suçunun yüzde 90'ının tecavüz vakasından oluştuğu Hindistan'da, tecavüz mağduru genç kadının isminin açıklanmaması da dikkati çekti.

    Düğün hazırlıkları yaptığı öğrenilen 23 yaşındaki tıp öğrencisi genç kadın, ülkesinde ve uluslararası kamuoyunda "India's Daughter" (Hindistan'ın Kızı) ismiyle anılıyor.

    Gösteriler sürüyor

    Bu arada, ülke genelinde gösteriler sürüyor.

    Başbakan Manmohan Singh ise, kadına saldırı nedeniyle 16 Aralık'tan bu yana süren kamuoyu öfkesine karşı sukünet çağrılarını yineledi. Mumbay, Kalküta ve Chenay gibi metropollerde de gösterilerin yapıldığı bildirildi.

    İktidardaki Kongre Partisi'nin Lideri Sonya Gandi, televizyon aracılığıyla protestoculara hitap ederek, "Bir kadın ve anne olarak acıyı hissediyorum. Onun savaşımı boşa gitmeyecek" dedi.

    Yeni Delhi polisinin belirlediği iki alanda toplanan göstericiler mumlar yakarak yas tutarken, kadına yönelik şiddete karşı tepki had safhaya ulaştı. Gösteri merkezine gelen Yeni Delhi Valisi Sheila Dikshit, protestocuların tepkisi nedeniyle alandan ayrılmak zorunda kaldı.

    Daha çok matem havasının hakim olduğu yeni gösteri dalgalarının, kadına yönelik şiddete karşı tutumun gündemdeki yerini uzun süre korumasını sağlayacağı belirtildi.

    Dünyanın en kalabalık ülkelerinden Hindistan'da her 22 dakikada bir kadın tecavüze uğruyor. Her 18 saatte bir kadının tecavüz kurbanı olduğu Yeni Delhi ise, kamuoyunda "tecavüz başkenti" olarak anılıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow