hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sağlıkta dönüşüm: Bu habere dikkat

    Sağlıkta dönüşüm: Bu habere dikkat
    expand

    1 Ocak'tan itibaren herkes Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındı. Yeni sistem, işsiz olan ve 18 yaşından gün alan herkesi, sigorta primi ödemekle mükellef kılıyor; sağlık hizmetinden yararlanmayanlar dahi prim ödemek zorunda.

    Genel Sağlık Sigortası'nın temelleri 2008 yılında atıldı, isteyen Sosyal Sigortalar Kurumu'na başvurarak sisteme dahil oluyordu.

    2011 yılında bildirim yapmayanlara para cezası kuralı getirildi.

    2012 yılında ise bildirim yapılmaksızın sosyal güvencesi olmayanlar sisteme dahil edildi.

    Konuyla ilgili bilgi veren Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, "Bu sistem işsiz olanlar, çalışmayanlar ve 18 yaşından büyük çocuklarımızı ilgilendiriyor. Yani diyelim ki çocuğumuz bugün 18 yaşını doldurdu evet yarından itibaren artık çocuğumuz için istesek de istemeksek de Genel Sağlık Sigortası primi ödemek zorundayız."

    Yani işsiz olanlar da, Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak ve prim ödemek zorunda kalacak.

    Peki çalışmayan biri neye göre ve nasıl prim ödeyecek?

    Sorunun yanıtını Ali Tezel, CNN TÜRK yayının da verdi: "Harcamana göre gelir testi yapacaklar. Çıkacak gelir testine göre de kişi başına düşen gelirimiz asgari ücretin 3'te 1'inden az ise bize yeşil kart benzeri bir kart verecekler. Adı yeşi kart değil ama işlevi aynı."

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı görevliler, kapı kapı dolaşacak ve hangi hanede ne kadar tüketim ve harcama yapıldığına bakacak.

    O rakama göre de, ne kadar prim ödeneceğini belirleyecek.

    Yani çalışmıyorsanız, ama bunun yanında harcama yapıyorsanız, prim ödemek zorundasınız.

    Peki belirlenen tüketim hesabına göre, kim ne kadar prim ödeyecek: "259 liradan az gelirleri varsa yeşil kart benzeri bişey olacak. 259 lira ile 856 lira arasında geliri olanlar 33 lira ödeyecek. 856 ila 1773 arasında olursa 1200 lira ödeyecekler. 1773 ten çok olursa gelirleri 206 lira Genel Sağlık Sigortası primi isteseler de istemezlersede her aya hanelerine borç yazılacak. Ben 6 ay ödemedim sağlıktan yararlanamazsın, git bir de şu kadar borcun var denecek."

    Sosyal güvenlik kapsamı dışında olan, geliri 259 TL'den az olduğunu ispat etmek için ya da çalışmayanlar ocak ayının sonuna kadar bildirim yapmak zorunda. Bildirim yapmazlarsa bunun içinde 200 TL ceza ödeyecekler.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow