hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte TL'nin yeni simgesi...

    İşte TLnin yeni simgesi...
    expand

    Türk Lirası'nın simgesi tanıtıldı. Çıpayı andıran simge TL'nin güvenli liman haline geldiğini gösteriyor. Simge rakamın ardında değil önünde yazılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası tarafından düzenlenen ''TL Simge Yarışması''nın sonuçları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın katıldığı toplantıda açıklandı.

    Toplantıda konuşan Başçı, "TL simge yarışması fikri 2011-2015 planında TL'nin tanıtılması amacıyla yer aldı. Yarışma takvimi içinde 8362 adet başvuru yapıldı. Finale 7 tasarım kaldı. 7 simge arasından birinci seçildi. Simge TL'nin güvenli liman haline geldiğini gösteriyor" dedi.

    Birincilik ödülüne layık görülen tasarımın Tülay Lale'ye ait olduğunu belirten Başçı, Türk Lirası'nın yeni simgesinin altın oran uyumuna dikkat edilerek tasarlandığını kaydetti.

    TL simgesi için "ALTGR+T"

     

    Hazırlanan özel programla TL'nin simgesi AltGr+T tuşlarına basıldığında çıkacak. Vatandaşlar yazı tipi ve uygulamalarına Merkez Bankası'nın sitesinden erişebilecek.

     

     



    Cezaevinden bile simge gönderildi


    Başbakan Erdoğan da yaptığı konuşmada şunları söyledi:

    "İşsizlik geçen yıl yüzde 9.8 olarak gerçekleşti. Bu sevindirici gelişme de hayırlı olsun. TL için simge belirleme yarışmasına katılan tüm vatandaşlara teşekkür ederim. Cezaevlerinden bile yarışmaya katılanların olması ülkemizde vatandaşların ne denli bir duyarlılık içinde olduğunu göstermesi bakımından önemli. TL için böyle bir simge belirleyerek, bu simgeyi kullanıma sürerek, yürüttüğümüz operasyonda önemli aşamayı geride bırakıyoruz.

    1 Ocak 2005'te altı sıfırı atılmış YTL'yi tedavüle sürdük. 1 Ocak 2009'da da yeni ibaresi atılmış TL tedavüle girdi. Artık TL'yi hem ulusal, hem uluslararası piyasalarda güçlü, itibarlı para birimi olarak kullanmaya başladık. Paradan altı sıfır atacağımızı söylediğimizde çoğu kimse inanmamıştı. Bulundukları köşelerden insafsızca saldıranlar 'enflasyon patlar' diyorlardı. Taksim meydanında şöyle yaparım diyorlardı. Ne yaptın, hiçbir şey yapamadın. Halkımız ayak uydurmakta da hiç güçlük çekmedi. Olumsuz ve karamsar yorumların hiçbirine aldırmadık. Paradan sıfırların atılması ne enflasyona olumsuz etki yaptı, ne de uyum sorunu yaşandı. Şu anda hala 1 lira yerine 1 milyon diyenler oluyor. Biz de zaman zaman bol sıfırlı parayı zikrediyoruz. Siyaseten işimize de geliyor. Ama genç nesiller başta olmak üzere artık bol sıfırlı itibarı zedelenmiş günleri geride bırakmış durumdalar."

    Daha önce ertelenmişti

    Merkez Bankası, TL Simge Yarışması sonuçlarının açıklanması ve TL simgesi olarak kullanılacak tasarımın tanıtımına ilişkin toplantının 22 Şubat tarihinde düzenleneceğini duyurmuştu.

    Ancak TL simgesinin farklı bilgisayar ortamlarında güvenli şekilde uygulanabilirliğinin gösterimine ilişkin teknik çalışmaların tamamlanabilmesi için zamana ihtiyaç duyulduğu gerekçesiyle söz konusu toplantı ertelenmişti.

    Altın oran nedir?

    Matematik ve sanatta, bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, uyum açısından en yetkin boyutları verdiği sanılan geometrik ve sayısal bir oran bağıntısıdır.

    Eski Mısırlılar ve Yunanlılar tarafından keşfedilmiş, mimaride ve sanatta kullanılmıştır.

    Bir doğru parçasının (AB) Altın Oran'a uygun biçimde iki parçaya bölünmesi gerektiğinde, bu doğru öyle bir noktadan (C) bölünmelidir ki; küçük parçanın (AC) büyük parçaya (CB) oranı, büyük parçanın (CB) bütün doğruya (AB) oranına eşit olsun.

    Leonardo da Vinci'nin günlüklerinin birinde bulunan, insan ve doğayı birbiriyle ilgilendirme-bütünleştirme çalışması için bir dönüm noktası kabul edilen ve insan vücudundaki oranları gösteren Vitruvius Adamı çalışması (1492).

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow