hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'de kadınlara, Japonya'da erkeklere özel vagon

    Türkiyede kadınlara, Japonyada erkeklere özel vagon
    expand

    Japonya'da yapılan bir anket, kadınların çoğunluğunun 'erkeklere özel vagon' fikrine sıcak baktığını ortaya koydu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Japon Macromill araştırma şirketi, Japonya'daki 'kadınlara özel vagon' uygulamasına farklı bir yaklaşım getirerek, metro kullanıcılarına, olası bir 'erkeklere özel vagon' uygulamasıyla ilgili fikirlerini sordu.

    ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı 'laptop yasağı'nda önemli gelişme

    Sputnik'in haberine göre, Tokyo ve banliyölerinde, okul ya da iş ve ev arasında düzenli olarak metro kullanan, 15-59 yaş arası kadın ve erkek 500 kişi üzerinde yapılan ankete katılan 242 kadının yüzde 74'ü, böylesi bir uygulamayı destekleyeceğini söyledi. Uygulamayı 'kesinlikle desteklemeyeceğini söyleyen kadınların oranı ise 0,4'te kaldı.

    Anket erkekler üzerinde de yakın sonuçlar verdi. Uygulamayı desteklemeyeceğini söyleyen erkeklerin oranı yüzde 35'i geçmezken yüzde 51'i uygulamayı destekleyeceğini, yüzde 14.3 ise kesinlikle destekleyeceğini söyledi.

    Kadınların söz konusu öneriye verdiği desteğin gerekçesinin 'eşitlik' ilkesi olduğu anlaşılırken, (kadınlara özel vagon olduğu halde erkeklere özel vagon olmamasından hareketle) erkeklerin verdiği desteğin ise yanlış anlaşılma ve tacizci sanılma endişesiyle ilişkili olduğu anlaşıldı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dakikliğiyle olduğu kadar kalabalık olmasıyla da ünlü olan Japon trenlerinde, sık sık taciz olayları yaşanıyor. Buna 'önlem' olarak geliştirilen 'kadınlara özel vagon' uygulaması ise bazı büyük şehirlerde günün işlek saatlerinde hizmet veriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow