hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Otomobil fuarının gözdesi "uçan otomobil"

    Otomobil fuarının gözdesi uçan otomobil
    expand

    Dünyanın alanındaki en prestijli New York Uluslararası Otomobil Fuarı'nda, bu yıl da 'çevreci' ve 'akıllı' otomobiller öne çıkarken, fuarda 279 bin dolarlık fiyatla ilk kez tanıtılan 'Uçan otomobil Transition' fuarın gözdesi oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fuarda hem cepleri yakmayan, hem de servet değerindeki otomobiller ve arazi araçları sergilendi. Otomobil üreticisi firmaların, yeni modellerinde akaryakıt yerine yüzde 100 elektrik kullanan araçlara ağırlık verdikleri gözlenirken, sürücü hatasına karşın kazaları önlemeye yönelik üretilmiş sistemlerle donatılı 'akıllı otomobiller' dikkat çekti.

     Amerika'da NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) mühendislerinin geliştirdiği ve eski savaş pilotu Phil Meteer tarafından 23 Mart'ta başarılı biçimde test edilen 'Transition' adlı otomobil-uçak için şimdiye kadar 70 kişiden yaklaşık 20 milyon dolarlık alındığı belirtildi.

    Kişisel hava taşıtı olarak tanımlanan aracın, seri üretimine gecikmesiyle birlikte kara ve hava ulaşımını birleştirerek yeni bir dönem başlatması bekleniyor. Bu tür araçların kullanımı için, yalnızca sürücü belgesi yeterli olmuyor.

    Kullanıcıların Amerikan Federal Havacilik Dairesi kuralları gereği, 20 saatlik temel pilotluk eğitimi alması koşulu bulunuyor. 'Uçan otomobil Transition'ın Türkiye'ye gelip gelmeyeceği ise merak konusu. Araç, bir evin garajına rahatlıkla girebiliyor. Yolda ilerlerken tek bir düğmeyle uçak moduna geçiyor ve kanatları 15 saniyede açılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Araç, 82 kilometre hıza ulaşınca havalanıyor. Havada saatte 185 kilometre hıza ulaşan otomobil kalkış için 500 metrelik piste ihtiyaç duyuyor. Uçak modunda 8 metre kanat açıklığı olan araç en az 1000 metrenin üstündeki yükseklikte uçuyor. En çok 3 bin 500 metreye yükseliyor ve otomatik pilotu bulunuyor. Yüksekliği 2, uzunluğu da 6 metre olan 'Uçan otomobil Transition, karayolunda ise saatte 105 km hıza ulaşabiliyor.

    Ekonomik krizin darboğaza soktuğu otomobil sektörünün önde gelen üreticilerinin yer aldığı fuarda, krize karşın fiyatı yarım milyon dolara ulaşan araçlar da sergilendi. Rolls Royce'un 'Phantom 2' modeli New York Otomobil Fuarı'nda 450 bin, Ghost modeli de 280 bin dolar temel fiyatla satışa sunuldu. Bentley'in Mulsanne modeli de 296 bin dolarlık fiyatı ile fuarın en pahalı araçları arasında yer aldı.

    New York Times, New York Post ve Daily News gibi gazetelerin tanıtım amacıyla özel ekler yayınladığı fuarda yalnızca elektrikle yada akaryakıtla çalışması özellikleriyle çok seçenekli sunum bulunduran, çevre dostu yeni konsept araçlar' yoğun ilgi gördü. Özellikle günde 100 kilometre ya da daha az yolculuk yapan kişilere yönelik elektrikli araçlar, herhangi bir elektrik kaynağına takılabilen fişle şarj edilebilmesi, çevre kirliliğine karşı mücadele eden sürücülerin beğenisini kazandı. Geleceğin teknolojisi' olarak nitelendirilen EDK donanımlı (Elektronik Denge Kontrolü-ESC-Electronic Stability Control) araçlar New York Uluslararası Otomobil Fuarı'nda bu yıl da beğeni kazandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de 2012 yılından başlayarak tüm araçlarda standart olarak bulunması zorunlu koşulan EDK sistemi ile, sadece Amerika'da yılda en az 10 bin kişinin trafik kazalarında yaşamını yitirmesini önleneceği bildirildi. EDK donanımlı 'akıllı' araçların, sürücünün kötü yol koşullarında, ani manevralarda direksiyon denetimini yitirmesi durumunda bile, bilgisayar kontrollü EDK sisteminin, sürücünün gaza basıyor olmasına karşın otomatik olarak devreye girerek, motor fireni, pedal freni ve yoldan çıkmayı önleyici donanımıyla kazaları önlemede büyük önem taşıdığı belirtildi.

    İlk önce basına tanıtımı yapılan New York Uluslararası Otomobil Fuarı, 6-15 Nisan tarihleri arasında halka açık olacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow