hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Özen: "Sorunlu kredi oranı artmaya başladı"

    Özen: Sorunlu kredi oranı artmaya başladı
    expand

    Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, bankacılık sektöründe sorunlu kredi oranının artmaya başladığını belirterek, ''Kredi kartlarında ve ihtiyaç kredilerinde çok net olarak bunu görmeye başladık'' dedi.

    Özen, düzenlediği basın toplantısında, sorunlu kredi oranlarındaki artışa dikkat çekti.

    Söz konusu artışın henüz KOBİ'lere yansımadığını belirten Özen, ancak KOBİ'lere yansımasının beklenebileceğini, bunun karlılığa olumsuz etki edebileceğini söyledi.

    Şu anda bu artışı doğrudan hissettikleri alanın kredi kartları ve ihtiyaç kredileri olduğuna işaret eden Özen, bunun işsizlik rakamlarının aynı kalması ve ödeme gücündeki sıkıntılara bağlanabileceğini belirtti.

    Banka olarak bu yıl Eurobond piyasasından uzak duracaklarını ifade eden Özen, ancak Dünya Bankası gibi kuruluşlardan daha makul faizlerle uzun vadeli borçlanmalara devam edeceklerini söyledi.

    "Sorunlu kredilerde tutar, tahsilatlardan fazla olacak"

    Bankacılık sektöründe 2012 karlılık beklentilerine dair de Özen, geçen yıl sorunlu kredi oranı kadar tahsilat da yaptıklarını belirterek, "Dolayısıyla kar-zararımıza o kalem çok etki etti. Ama bu sene farklı. Bu sene bankacılık sektörü orada negatif yazacak. Bu net... Sorunlu kredilere katılım oranı tutar, yaptığımız tahsilatlardan daha fazla olacak. Dolayısıyla bu kalem, karlılığımızı aşağıya çekecek" şeklinde konuştu.

    Sektörün kar marjının şu anda iyi olduğunun altını çizen Özen, "Merkez Bankası da bunu söylüyor. Ama Merkez Bankası bir tek yerde şu atlamayı yapıyor; marjımız iyi olabilir, ama hacimlerimiz yok. Marjınız istediğiniz kadar iyi olabilir, ama onun yanına hacim koyamazsan o marj karlılık anlamında aşağıya dahi çekebilir. Onun için sıkı para politikasının uygulandığını görmemiz lazım. En azından şu olan marjlarımızı korumamız lazım. Çünkü hacim yok" yorumunu yaptı.

    Net ücret ve komisyon gelirlerine de işaret eden Özen, "Bazı komisyon kalemlerini vadeye doğru yaymamız ve fon yönetim ücretlerinin düşürülmesi sonucunda ancak geçen sene kadar yapabilirsek ne ala diyeceğiz" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow