hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rakıya zam yolda!

    Rakıya zam yolda
    expand

    Alkollü içkilerin ÖTV'sinde değişikliğe gidildi. Aralarında şarap, cin ve votkanın da bulunduğu bazı alkollü içkilerin ÖTV'si düşürülürken, rakının ÖTV'si artırıldı.

    Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararı ile Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli 3 sayılı listenin A cetvelinde yer alan bazı malların asgari maktu vergi tutarları yeniden belirlendi.

    Buna göre, litrede alınan asgari maktu vergi tutarı şöyle belirlendi:

    Alkol derecesi hacim itibariyle yüzde 22'den fazla olanlar, alkol derecesi ne olursa olsun tağyir (denatüre) edilmiş etil alkol ve damıtım yoluyla elde edilen diğer alkollü içkiler (alkol derecesi ne olursa olsun tağyir edilmiş etil alkol hariç), alkol derecesi hacim itibariyle yüzde 80'den az olan tağyir edilmemiş etil alkol; damıtım yoluyla elde edilen alkollü içkiler, likörler ve diğer alkollü içecekler (alkol derecesi hacim itibariyle yüzde 80'den az olan tağyir edilmemiş etil alkol hariç), muhtevası 2 litreyi geçmeyen kaplarda olanlar (alkol derecesi hacim itibariyle yüzde 45.4'den fazla olanlar), muhtevası 2 litreyi geçen kaplarda olanlar (alkol derecesi hacim itibariyle yüzde 45.4'den fazla olanlar) ile diğerleri (2208.90.48.00.11, 2208.90.71.00.11 hariç) 105,8 liradan 87,12 liraya düşürüldü.

    Üzüm şarabı veya üzüm cibresinin damıtılması yolu ile elde edilen alkollü içkilerde 87,95 liradan 83,16 liraya, cin ve geneva ile votkada 70,35 liradan 69,30 liraya, likörler 96,74 liradan 87,12 liraya düşürülürken, rakı (muhtevası 2 litreyi geçmeyen kaplarda olanlar ve muhtevası 2 litreyi geçen kaplarda olanlar) 63,48 liradan 66 liraya çıkarıldı.

    Bu uygulama fiyatlara nasıl yansıyacak?

    Vergileme sistemi alkol derecesine göre uygulanıyor. Örneğin, viskinin vergisi 105. 8 lira iken, alkol derecesi yüzde 40 ise, bir litre viskinin vergisi 42,32 liraya denk geliyor. Bu formüle göre, yüzde 63. 48'lik maktu vergiye göre rakının litre fiyatının 25,39 lirası vergi iken, yeni düzenlemede maktu verginin 66 liraya çıkarılmasıyla , fiyat içerisinde vergi payının da birkaç lira artması gündemde. Ancak, üretici firmalar bu ÖTV düzenlemelerini fiyatlarına ne ölçüde yansıtacak belirsiz. Şimdi alkollü içki üreticileri, yeni ÖTV düzenlemelerini dikkate alarak, fiyatlarını yeniden düzenliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow