hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüketiciler "Deli Dumrul Yönetmeliği"nden davacı

    Tüketiciler Deli Dumrul Yönetmeliğinden davacı
    expand

    Tüketiciler Birliği, otoyol ve karayolları ile tesislerinin ücretlendirilmesini düzenleyen yönetmeliğin iptali için yargıya başvurdu.

    Genel Başkan Nazım Kaya, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

    "Siyasi iktidar, otoyol yatırımları ile seçmeninden takdir almış; seçim sonuçlarına yansıtmayı başarmıştır. Başarısı ile yetinmeyen siyasi iktidar, 14 Mayıs itibariyle yürürlük kazandırdığı yönetmelik ile otoyolların haricinde sınırı belli olmaksızın şehir içi yolları ve tesislerini de özelleştirerek yaptığı yatırımı nakde çevirmeyi amaçlamaktadır.

    Demiryolu yatırımı engellenen siyasi iktidar, karayolu yatırımları ile ülke ekonomisine büyük yük getirmiş, yönetmelik ile bu yükü vatandaşının omzuna yüklemeye çalışmıştır.

    Ödediğimiz her vergi bize paralı ve cezalı yol, yüzde 134 zamlı su ve KK'sı bol elektrik olarak geri dönmüş; bu yönetmelik ise 'devlette devamlılık esastır' söylemini yok etmiştir.

    Tüketiciler Birliği, yeni düzenlemenin deniz ulaşımının özelleştirilmesi ile başlayan 'öncelikli geçiş hakkı' ve anlamsız zamlar benzeri uygulamaların kara ulaşımında yaşanabileceği, trafikte eşitlik ve adaleti bozabileceği endişesini taşımaktadır.

    Trafik yoğunluğunun ücreti etkilemesi ise 'hem kel hem fodul' benzetmesi ile çözüm üretememenin gelir artırması olarak görülmektedir. Yeni düzenleme sayesinde düz ovalara köprü yapıldığına şahit olmak istemiyoruz.

    Yönetmelikte yer alan geçiş kartlarından masraf alınması ise yeni dönemde ulaşım külfetinin çeşitlenerek artacağını göstermektedir. Yetkiliye her yolun serbest, tüketiciye her yolun paralı hale geldiği bugün sabrımız taşmak üzeredir.

    Tüketiciler Birliği, yeni düzenlemenin pilot uygulama olmasından diğer kamusal hizmetlere örnek teşkil etmesinden endişe duymaktadır.

    Tüketiciler Birliği, yeni düzenlemenin Anayasa'nın 2. maddesinde yer alan 'sosyal devlet' ilkesine, 23. maddesinde '…seyahat etme hürriyeti'ne ve 172. maddede yer alan 'Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır…' hükmüne aykırılığı nedeni ile yargıya başvurarak yürütmenin durdurulması talepli dava açmıştır.

    Siyasi iktidar yargı kararını beklemeksizin devlette devamlılık ilkesini ve tüketicinin taleplerini dikkate alarak Deli Dumrul Yönetmeliği'ni yürürlükten kaldırmalıdır. Aksi takdirde siyasi iktidar için yolun sonu gelmiş demektir."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow