hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vizesiz ABD için de görüşme başladı

    Vizesiz ABD için de görüşme başladı
    expand

    Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD'ye vizesiz giriş için Ticaret Temsilcisi Ron Kirk'e öneride bulunduklarını söyledi. Babacan, "Vizesiz geçiş görüşmelerine başlamayı kendilerine ilettik" dedi.

    ABD-Türkiye Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi'nin (ETSİÇ) İkinci Bakanlar Toplantısı, Türkiye tarafından Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD tarafından ise ABD Ticaret Temsilcisi Ron Kirk ve ABD Ticaret Bakan Vekili Rebecca Blank'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

    Babacan, toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, bugün Türkiye ile ABD arasında oluşturulan Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi 2. Bakanlar Toplantısı'nın tamamlandığını belirterek, şöyle devam etti:

    "Bu çerçeve, yaklaşık 2 sene önce Sayın Cumhurbaşkanımız Gül, Sayın Başkan Obama ve Sayın Başbakanımız Erdoğan'ın talimatlarıyla meydana getirilmiş bir çerçeve. Burada, her iki ülke arasındaki ekonomik, ticari ilişkilerin en üst seviyeye çıkarılması ve bunun bir stratejik konu olarak iki ülke arasında ele alınması asıl ana konumuz, işin özü.

    Konu ekonomik ilişkilerin bütünlüğünü içeriyor. Ticaret, yatırım, finans, enerji bütün bunlar, bu çerçeve içerisinde ele aldığımız, görüştüğümüz konular. Heyette, her iki taraftan da çok yoğun bir katılım var. Çok sayıda kurumun temsil ediliyor olması toplantıların sonucu ve gündemi, takibi, neticeye ulaşılması açısından son derece önemli."

    Babacan, bugünkü toplantıda öncelikle tarafsız bir kuruluş tarafından hazırlanan raporu ele aldıklarını kaydederek, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin nasıl geliştirilebileceği, neler yapılabileceği ve potansiyelin ne olduğunu tarafsız bir değerlendirme kuruluşundan dinlediklerini anlattı.

    Daha sonra Türk ve ABD İş Konseyleri'nin görüşlerini dinlediklerini kaydeden Babacan, "Tüm bu çalışmalarımız iş dünyasının önünü açmak, daha çok yatırım ve daha çok ticaret için. Onların yaptıkları çalışmaları, görüşleri, önerileri dinledik" dedi.

    Başbakan Yardımcısı Babacan, girişimcilik, şeffaflık, fikri mülkiyet hakları, vize muafiyeti, kobiler arasındaki işbirliğinin ele alındığını kaydederek, Türkiye'nin yeni Yatırım Teşvik Sistemi'nin de değerlendirildiğini söyledi.

    ABD'nin Türk yatırımcılar için sunduğu fırsatların görüşüldüğünü, ABD ve AB arasındaki Yatırım İlkeleri Deklarasyonu'nun ele alınan konulardan bir tanesi olduğunu anlatan Babacan, şöyle devam etti:

    "Kamu alımları konusunu değerlendirdik, teknik mevzuat ve standartları ele aldık. Farklı ürünlerin ihracatı, ithalatı ile ilgili sorunları karşılıklı değerlendirdik, her iki tarafta da bazı sıkıntılı alanlar var, onları değerlendirdik, çözüm yöntemleri aradık.

    Yenilenebilir enerji verimliliği üzerinde durduk. İstanbul'un uluslararası bir finans merkezi olması, ABD ile Türkiye konusunda nasıl bir işbirliği olabilir bunları ele aldık. Altyapı yatırımları önemli gündem maddemizdi. Havacılık, savunma ve üçüncü ülkelerde beraber neler yapabiliriz, bu önemli bir gündem konusuydu.

    Toplantının sonucunda bir çalışma yemeği var, devam edeceğiz ve onun sonunda ortak deklarasyon yayımlanacak. Sizlere de yazılı olarak aktarılacak. Her iki tarafta da birer kontak noktası belirleme kararı aldık. Bir sonraki toplantı Washington'da gelecek yıl gerçekleşecek. Toplantılar arasında işlerin daha derli toplu belli bir takvim içerisinde yürüyebilmesi için her iki taraftan kontak noktaları, konusuna göre belli çalışma grupları kurulabilecek."

    Vizesiz ABD mümkün mü?


    ABD Ticaret Temsilcisi Ron Kirk, Türkiye ve ABD'nin tarihi, sarsılmaz çok yakın bir dostluğu bulunduğunu belirtti.

    Kirk, birçok ABD kurumu ile birlikte çalıştıklarını ve bu kurumlara, özellikle Türkiye ile ticari, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için birlikte çalışmanın önemini dile getirdiklerini söyledi.

    "Gelişen ve olgun bir ilişki olmasını bekliyoruz" diyen Kirk, önemli olanın zorlukların nasıl aşılacağı, ortaklık, işbirliği ruhunun yansıtılması olduğunu söyledi. Kirk, "Bence, gerçekten geleceğimiz çok çok parlak olacak" dedi.

    Başbakan Yardımcısı Babacan, bir soru üzerine, vize konusunun gündem maddelerinden bir tanesi olduğunu ve uzunca bir süredir AB ile süren bir vize muafiyet süreci bulunduğunu hatırlatarak, süreçte hayli ilerlendiğini kaydetti.

    Babacan, "ABD ile benzer bir süreç gerekli, bunlar uzun zaman isteyen konular. Bir an önce bu sürece başlamanın mesafe katetmenin önemli olacağını kendilerine ilettik" dedi.

    Kirk de toplantıda, vize için gün sayısının azaltılmasından bahsedildiğini söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow