hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    100 liralık harç turisti de vurdu

    100 liralık harç turisti de vurdu
    expand

    Haziran ayından bu yana yurtdışından yolcu beraberinde gelen cep telefonlarından cihaz kullanım izni için 100 lira harç alınıyor.

    Zaman gazetesinden Harun İlhan'ın haberine göre, cihaza ilişkin harç, abone kayıt merkezlerine başvurmadan önce herhangi bir vergi dairesine ödeniyor.

    Türk vatandaşların yanında ülkemize tatil için gelen turistlerin de harca tabi tutulması ise dikkat çekiyor.

    Turistler veya tatil için Avrupa'dan Türkiye'ye gelen gurbetçiler cep telefonuna yerli bir SIM kart taktığında bu çalışmıyor.

    Ancak turist veya gurbetçi, telefonu sürekli yurtiçinde kullanacak Türk vatandaşı gibi 100 liralık harç yatırırsa, telefonu Türkiye'den aldığı SIM kartla çalışıyor.

    Kısa bir süre için Türkiye'de bulunan turistlerden de bu verginin istenmesi ve bu vergiyi yatırabilmek için oradan oraya koşturması tepkilere sebep oluyor. Bu durum Türkiye'nin imajını da zedeliyor.

    Kısa bir süre için ülkemizde bulunan yabancılardan Zoheb Nensey, yaşadıklarını şöyle anlattı:

    "İstanbul Atatürk Havalimanı'na girdikten sonra bir operatör bayisine gidip telefonumu açtırmak istediğimde oradaki yetkili bunun için vergi dairesine harç ödemem gerektiğini söyledi ve Yenibosna Vergi Dairesi'ne yönlendirildik.

    Buraya geldiğimizde ise buradaki vergi dairesinin taşındığı ve başka bir yere gitmemiz gerektiği söylendi. Sadece telefonumuzu kullanıma açtırmak için bu kadar gezmek tuhaf.

    Yıl içinde milyonlarca turistin uğradığı ülkenizin bu konuda daha kolaylaştırıcı önlemler alması gerekiyor. En azından havalimanında vergi dairesinin ufak bir şubesi açılabilir. Gelen yolcular da işlerini hemen burada halledebilir."

    Normalde yolcular cihazlarını, pasaporta kaydettirdikten sonra, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na veya mobil iletişim sunan işletmecilerin abone kayıt merkezlerine yapılan başvuru üzerine kayıt altına alarak kullanıma açıyor ve elektronik kimlik bilgisi daha sonra kontrol ediliyordu. Şimdi ise bu işlemlerden önce herhangi bir vergi dairesine 100 lira harç yatırılması gerekiyor.

    İstanbul Atatürk Havalimanı'na inen bir yolcunun, telefon harcını yatırması için gidebileceği en yakın vergi dairesi Bahçelievler'de bulunuyor. Atatürk Havalimanı'ndan Bahçelievler Vergi Dairesi arasındaki mesafe ise yaklaşık 10 kilometre.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow