hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Karasal yayın yerini dijitale bırakıyor

    Karasal yayın yerini dijitale bırakıyor
    expand

    Dijital karasal yayına 2014'de geçecek olan Türkiye'de frekans planlaması dahilinde belirli illerde toplam 400 milyon lira maliyetle 800 adet verici antenin kurulacağı bildirildi.

    Konuyla ilgili Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği'nden (MOBİLSAD) yapılan açıklamaya göre, televizyon ve radyolara frekans tahsisi amacı ile çıkarılan Radyo ve Televizyon Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunu 3 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe girerken, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Bilgi teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) bu alanda yaptıkları çalışmalarda da son aşamaya gelindi.

    Kanunun geçici 4. Maddesi'ne göre, Türkiye Cumhuriyeti 2015 yılı başında dijital karasal yayına geçmek zorunda bulunuyor.

    Kanun Türkiye'de var olan yayıncılık politikasını da yeniden belirleyecek. 2014'e kadar yapılacak çalışmalar ile birlikte 23'ü ulusal olmak üzere toplam 252 televizyon ve 36'sı ulusal olmak üzere toplam bin 90 radyonun frekans tahsisleri yapılacak.

    Frekans planlamasını yaptıran RTÜK ile aralarında Kanal D, Star TV, ATV, Kanal7 ve STV'nin de bulunduğu 16 yayıncı ortağın bulunduğu Anten AŞ'ye ortalama 400 milyon liraya malolacak 800 adet verici anten kurulacak.

    Antenlerin satın alım ve kurulumunu sağlayacak olan Anten AŞ, sistemin işletmesini de yürütecek. Dijital karasal yayıncılık ile birlikte Türkiye'deki 17 milyon adet uydu anteni de çatılardan kaldırılacak.

    "Piyasada hareketlilik başladı"

    Süreci yakından takip ettiklerini belirten MOBİLSAD Yönetim Kurulu Üyesi Kubilay Erdoğan, özellikle frekans tahsisi konusunda piyasada bir hareketlilik başladığını söyledi.

    RTÜK'ün kuruluş amacının, yayıncılık yapan kuruluşların frekans planlamasını yapmak olduğuna belirten Erdoğan, "Aradan geçen zaman içerisinde maalesef bu görevini yerine getirememiş, ancak çıkarılan kanun ile birlikte artık bu görevini yerine getirebilme imkanı bulacak" dedi.

    RTÜK ve BTK'nın bu konuda bir konsensus içerisinde çalıştığını ve geçen yıl frekans tahsisi planlama ihalesinin yapıldığını anımsatan Erdoğan, RTÜK'ün Fransız bir yazılım firması ile anlaştığını ve bu doğrultuda Türkiye'nin tamamına 800 adet dijital karasal yayıncılık yapılmasına imkan sağlayacak verici anten kurulacağı bilgisini verdi.

    Türkiye'de mevcut GSM şirketlerinin 60 bin baz istasyonu bulunduğunu ifade eden Erdoğan, dijital karasal yayıncılık sürecinin tamamlanması için geriye iki adımın kaldığını dile getirdi.

    Bu adımlardan birinin 800 antenin satın alınması ve kurulması olduğunu anlatan Erdoğan, "Bu noktada iki alternatif karşımıza çıkıyor. Türkiye'deki mevcut baz istasyonlarına 800 verici monte edilebilir veya bu baz istasyonları kaldırılarak, yeni kurulacak 800 verici antenini GSM şirketlerinin de kullanması sağlanabilir. Şu sıralar RTÜK, BTK ve GSM şirketleri bu konular üzerinde görüşmelerini sürdürüyorlar" ifadelerini kullandı.

    "Yeni iş fırsatları oluşturacak"

    Dijital karasal yayına geçiş ile birlikte Türkiye'de bulunan 17 milyon adet uydu antenin bir takvim dahilinde kullanım dışı kalacağını kaydeden Erdoğan, bu sayede görüntü kirliliğinin de ortadan kalkacağını bildirdi.

    Erdoğan, dijital karasal yayının mobil cihazların kullanımını da teşvik edeceğini belirterek, "Şu anda GSM şebekesi üzerinden mobil cihazlarımızda TV izleyebiliyor, radyo dinleyebiliyoruz. Bu yeni teknoloji ile birlikte mobil cihazlar dijital karasal yayın şebekesinden bu hizmeti alacaklar" ifadelerini kullandı.

    Mobil kullanıcıların eğlence ve haberleşme hayatlarının farklılaşacağını dile getiren Erdoğan, yeni teknolojinin sektöre 100 milyon dolarlık yeni iş fırsatları oluşturacağını kaydetti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow