hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fındık üreticilerine müjde

    Fındık üreticilerine müjde
    expand

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, fındık üreticilerine alan bazlı destek ödemesi uygulamasının 2012 yılı için de devam edeceğini belirterek, "Şu anda Bakanlar Kurulu'nda imzada" dedi.

    Anadolu Ajansı'nın "Fındıktaki Alın Teri" fotoğraf sergisi, Kızılay'daki Metro Sanat Galerisi'nde açıldı.

    Fındığın toplanması, kurutulması ve ayıklanmasının öyküsünün anlatıldığı ve Düzce, Ordu, Giresun ve Trabzon'da AA foto muhabirlerince çekilen 67 fotoğrafın yer aldığı serginin açılışını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk yaptı.

    Bakan Eker, serginin açılışında yaptığı konuşmada, Anadolu Ajansı'nın sergisi ile Türkiye'nin çok önemli bir tarımsal ürünü olan fındık üzerinden fotoğraf sanatına, fotoğrafçılık kültürüne, genel kültüre önemli bir katkı sağlandığını belirtti.

    Fındığın, Türkiye'nin ana vatanı ve en önemli tarımsal ürünlerden biri olduğuna işaret eden Eker, dünyadaki toplam fındık üretiminin yüzde 70'ini Türkiye'nin ürettiğini bildirdi.

    Dünya fındık ihracatının da yüzde 75-80'ini tek başına Türkiye'nin karşıladığına dikkati çeken Eker, anavatanı Orta Karadeniz bölgesi olmak üzere, Türkiye'nin önemli bir coğrafyasında yüzbinlerce insanın, milyonlarca dönüm alanda fındık dikimi yaptığını, fındık bahçelerini işlediğini ve hasadını gerçekleştirdiğini ifade etti.

    Bunun uzaktan ya da dışarıdan görüldüğü gibi kolay bir faaliyet olmadığını dile getiren Eker, şöyle devam etti:

    "Kültürümüzün önemli bir parçası, aynı zamanda bunun edebiyatımıza, sanatımıza, şiirimize, müziğimize, folklörümüze yansıyan tarafları var. Bir de fotoğraf sanatına yansıyan, bu sergiyle yansıyan bir tarafı var. Onun için Anadolu Ajansımızın foto muhabirlerimizin çok yorucu ve uzun bir çaba sonucunda ortaya koydukları binlerce eserin bir kısmı burada sergileniyor.

    Bu sergi böyle yoğun, büyük, gerçekte çileli bir çabanın sonucu ve ürünüdür. Onlara ben çok teşekkür ediyorum, arkadaşlarımızı yürekten alkışlıyorum."

    Fındığın sadece artık Doğu Karadeniz'deki üreticilerin değil, Türkiye'nin diğer bölgelerinden gelen mevsimlik tarım işçilerinin de içinde yer aldığı bir faaliyet olduğunu anlatan Eker, Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin bir çok bölgesinden onbinlerce, yüzbinlerce insanın her yıl işçi olarak fındık üretim bölgelerine hasada geldiğini söyledi.

    "AA'nın sergisinin başarılı olacağına yürekten inanıyorum"

    Fotoğrafın lahzanın dondurulması, nesnenin, objenin, eşyanın, insanın, tabiat olaylarının, bazen bir tebessümün, bazen bir gözyaşının, bir hıçkırığın, duyguların bir kareye yansıtılması ve edebileştirilmesi olduğunu ifade eden Eker, bunun bir de tarih ve arşiv yönü olduğunu belirtti.

    Fotoğraf sanatı ile kültürün ileriye doğru yansıtıldığını da anlatan Eker, "Güneydoğu'dan genel işçilerimizin yaşadıkları, hadiseler orada işçilerimizin karşı karşıya kaldıkları sıkıntılar dahil olmak üzere fındık toplayıcılarının bazen neşesi, bazen hüznü, bazen sıkıntısı, bazen tebessümü, bazen coşkusu onların hepsi bu deklanşörlerle, karelere yansıtılmış dondurulmuş ve bugün Türkiye başta olmak üzere inanıyorum ilerde dünyada bir çok kişiye bu ulaştırılacaktır" şeklinde konuştu.

    Fotoğraf sanatının önemli bir çaba olduğunu bu kapsamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak 4 senedir çeşitli kategorilerde "Tarım ve İnsan" konulu fotoğraf yarışması düzenlediklerini belirten Eker, "Bu defa Anadolu Ajansı foto muhabirlerinin ve kurum olarak Anadolu Ajansı'nın böyle bir çabası, böyle bir tematik bir fotoğraf çalışması var. Biz de ona katkı sağladık, başarılı olacağına yürekten inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

    Eker, söz konusu serginin devamının çay gibi Türkiye için önemli diğer tarımsal ürünlerle gelmesini diledi.

    Fındık üreticilerine müjde

    Konuşmasının sonunda fındık üreticilerine bir mesaj vermek istediğini belirten Bakan Eker, fındık üreticilerine 2009, 2010, 2011 yılları olmak üzere 3 yıllık alan bazlı destek ödemesi yapıldığını hatırlattı.

    Eker, "Bir endişe vardı olur mu olmaz mı diye, 2012 yılı için de devam edecek bu uygulama. Şu anda Bakanlar Kurulu'nda imzada. Fındık üreticimize alan bazlı destek ödemesine devam edeceğiz" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow