hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2B'de süre uzatımı yok!..

    2Bde süre uzatımı yok..
    expand

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B satışlarından 2013 yılında 4,8 milyar liralık bir gelir öngördüklerini bildirdi. Şimşek, şu an itibariyle başvuru süresini uzatma gibi bir konunun gündemlerinde olmadığını söyledi.

    Maliye Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, orman vasfını yitirmiş arazilerin (2B) kullanıcılarına satışıyla ilgili bilgi veren Şimşek, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

    Bir gazetecinin "2B gelirlerinden ne kadar 2013 bütçesine konuldu?" şeklindeki sorusu üzerine Şimşek, 2013 yılında 4,8 milyar liralık bir gelir öngördüklerini söyledi.

    Şimşek, "Yani toplam gelirin yaklaşık yarısı. Toplamda biz 9,8 milyar liralık bir gelir öngörüyoruz. Ama bunun bir kısmı 3-4 yılda taksitle geleceği için, ilk yılda biz 4,8 milyar liralık bir gelir bekliyoruz" diye konuştu.

    Uzatma olacak mı?

    Başvuru sürelerinin uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin bir soru üzerine Bakan Şimşek, kanunda Bakanlar Kurulu'na bir uzatma yetkisi verildiğini, fakat şu an itibariyle başvuru süresini uzatma gibi bir konunun gündemlerinde olmadığını söyledi.

    Şimşek, "Çünkü biz gerçekten bir an önce bu sürecin tamamlanması niyetindeyiz. 18 günümüz var, 30 Ekim 2012 tarihine kadar başvuru yapılabilir. Başvurmak isteyenler için her türlü kolaylığı sağladık" dedi.

    En büyük 2B alanı olarak bilinen Sultanbeyli'de ne kadar başvuru olduğunun sorulması üzerine Bakan Şimşek, Sultanbeyli'de bugüne kadar 10 bin 875 başvuru yapıldığını dile getirdi.

    Bakan Şimşek, Türkiye genelinde yapılan 300 bin başvurunun neredeyse 140 bininin başvuru bedeli ödenmeden yapıldığını da vurguladı.

    Başvurmayanların mülkü Hazine'ye geçecek

    Bir basın mensubunun, "Başvurulmazsa ne olur?" sorusu üzerine, "Başvuru yapılmazsa birinci olarak doğrudan satın alma hakkını kaybediyor. Mülk zaten esas itibariyle Hazinenindi, başvurduğu zaman kendi adına tescil ediliyordu. Hazine adına tescil edilmiş bir yeri siz izinsiz kullanırsanız Hazine bunun bedelini alır" diye konuştu.

    Kentsel dönüşüm için 1 milyar lira ilave kaynak

    Bir gazetecinin "Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar kentsel dönüşüm için para gerektiğini ve tulumbaya konulan 750 milyon liralık paranın yetersiz olduğunu söyledi. Sizin bu konudaki değerlendirmeniz nedir?" şeklindeki sorusu üzerine Şimşek, şunları söyledi:

    "Çevre ve Şehircilik Bakanımızın çalışmalarını biz de takdirle izliyoruz. Kentsel dönüşüm ülkemizin en önemli konularından bir tanesi. Tulumbaya para konusuna gelince haklı. Fakat biz tulumbaya önümüzdeki sene neredeyse 1 milyar lira para koyduk, bütçeye ilave. Tabii ki bu ciddi bir rakam. Çünkü kaldıraçla bu rakamın belki 3-4 katına denk gelecek bir kentsel dönüşüm yapılabilir.

    Çünkü bu rakam doğrudan doğruya satan almadan çok, belki faiz desteği...vs konularda kullanılabilir. İmkan olsa da biz sayın bakanımıza daha çok destek verebilirsek, şu an itibariyle ancak 1 milyar liralık ilave bir kaynak kentsel dönüşüm için bütçeye konulabilir."

    Bireysel emeklilikte stopaj iadesi

    Bireysel emeklilikte stopaj iadelerinin ne zaman yapılacağına ilişkin bir soru üzerine Bakan Şimşek, konuyla ilgili çuvallarla başvuru geldiğini, bunların hepsinin bir şekilde değerlendirilip, en kısa sürede iade sürecini tamamlayacaklarını söyledi.

    Bakan Şimşek, "Başvurular geldikçe, o başvurular incelenecek ve hak sahiplerine iadeler en hızlı şekilde yapılacak" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow