hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Denetimler arttı, kayıt dışı azaldı

    Denetimler arttı, kayıt dışı azaldı
    expand

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, yapılan denetimlerle kayıt dışı istihdam oranının 10 yılda yüzde 46,4'ten 37,5'e düştüğünü söyledi.

    Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 81 il müdürlerinin katılımıyla Antalya'da toplantı yaptıklarını ve 2008 yılından bu yana kadar yapılan çalışmaları değerlendirdiklerini belirtti.

    Son 4 yılda önemli reformlar yaptıklarını anlatan Acar, çok sayıda projeyi hayata geçirdiklerini, yasal düzenlemeler yapıldığını, teknik altyapı konusunda da önemli adımlar atıldığını bildirdi.

    Mevcut aktif sigortalı sayısının 15 milyon 200 binlerden 18 milyon 500 bine ulaştığını dile getiren Acar, yaklaşık 3,5 milyon yeni kişiyi sisteme kattıklarını kaydetti.

    Kayıt dışı istihdama yönelik de ciddi çalışmalar yapıldığını anlatan Acar, ''2008 yılından bu yana yapılan çalışmalar sonunda kayıt dışı çalışan yaklaşık 1 milyon 24 bin kişiyi kayıt altına aldık'' dedi.

    Bu doğrultuda prim gelirlerinin prim giderlerini karşılama oranlarının da yüzde 52'lerden yüzde 58'lere çıktığını ifade eden Acar, gayri safi milli hasıla içerisinde SGK açıklarının yüzde 3'lerden yüzde 1,5'lara kadar indiğini bildirdi.

    Kayıt dışı istihdam ile mücadelelerini sürdürmeye devam edeceklerini vurgulayan Acar, ''Kayıt dışı istihdam oranı yüzde 46,4'lerden 37,5'lere kadar indi. 10 yıl içinde ise bu oranı yüzde 15'lerin altına indirmeyi hedefliyoruz'' diye konuştu.

    SGK'daki değişim

    Kurum olarak fiziki mekanlarla ilgili de önemli yatırımlar yaptıklarını dile getiren Acar, yenilenmesi gereken il müdürlükleri binalarının yenilendiğini kaydetti.

    Arşiv yönetim sistemini de yenilediklerini anlatan Acar, kuruma ait 4,5 milyar evrakın bulunduğunu, bu evraklardan yaklaşık 2,5 milyarının aktif olduğunu bildirdi.

    İşlemlerin daha hızlı yapılabilmesi için aktif evrakların bilgi işleme aktarılması yönünde çalışma yürüttüklerini belirten Acar, projeyi ilk olarak Eskişehir'de uygulamaya başlayacaklarını, ardından Türkiye geneline yayacaklarını kaydetti.

    Merkez olarak 325, taşra olarak da 15 eylem planları bulunduğuna işaret eden Acar, ''Hedefimiz teknolojik altyapısını önemli ölçüde tamamlamış, fiziki yapılarını vatandaş odaklı yenilemiş şekilde 74 milyon insana hizmet verecek bir kurum oluşturmak'' dedi.

    Sistem, 1 Ocak'ta ülke geneline yayılacak

    SGK Başkanı Acar, kişilerin hastanelere gitmedikleri halde gitmiş gibi gösterip, kuruma fatura edilmesi yönündeki suistimallerin önüne geçmek amacıyla başlattıkları avuç içi okuma sisteminin pilot il olan Konya'da 1 Temmuz'dan bu yana uygulandığını hatırlattı.

    Uygulamanın 15 Ekim'de 20 ilde daha başlayacağını bildiren Acar, ''1 Ocak'a kadar tüm özel hastaneler ve üniversite hastanelerinde bu sisteme geçmiş olacağız. Bu konuda gerekli altyapılarımızı tamamladık. Özel sağlık hizmet sunucularımız da bununla ilgili teknik altyapıyı kurmak zorundalar. Devlet hastanelerinde ise ileriki bir tarihte uygulama başlayacak'' şeklinde konuştu.

    Uygulamanın Konya'da başarılı bir şekilde yürütüldüğünü vurgulayan Acar, bugüne kadar herhangi bir sorun yaşanmadığını kaydetti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow