hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 6.9 ile 7.9

    Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 6.9 ile 7.9
    expand

    Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı "Enflasyonun 2012 yılı sonunda orta noktası yüzde 7.4 olmak üzere yüzde 6.9 ile yüzde 7.9 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

    Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2012 yılı enflasyon tahminlerini açıkladı.

    Düzenlenen basın toplantısında bir konuşma yapan Başçı, "Enflasyonun 2012 yılı sonunda orta noktası yüzde 7.4 olmak üzere yüzde 6.9 ile yüzde 7.9 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2013 yıl sonu tahminimiz ise, orta noktası yüzde 5.3 olmak üzere, yüzde 3.8 ile yüzde 6.8 aralığında yer alıyor. Orta vadeli enflasyonun yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz. Özetle temelde enerji fiyatlarındaki ayarlamalara bakarak 2012 yıl sonu enflasyon tahminizi yüzde 1.2 puan yukarı yönde güncelleyerek, yüzde 7.4'e yükselttik" dedi.
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başçı, düzenlediği basın toplantısında Enflasyon Raporu'nu açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

    Bir gazetecinin, "Türkiye'nin kredi notunun artırılması durumunda Merkez Bankası nasıl bir politika izleyecek?" sorusuna Başçı, şöyle cevap verdi: "Şu anda bu yeteneğe sahip olan bütün yatırımcı kuruluşlar kendi kredi değerlendirmelerini kendileri yapıyorlar. Onların hepsi Türkiye'de yatırım yapılabilir notunu verdi. G-20 kararları doğrultusunda, tüm resmi kararlarda, regülasyonlarda kredi derecelendirme kuruluşlarına verilen önem azaltılacak.,

    Mekanik bağlantılar ortadan kaldırılacak. Bu yavaş yavaş olacak. Bunu yapabilen yatırımcı kuruluşlarının hepsi kendi derecelendirmelerini kendileri yapıyor. Türkiye'nin orada zaten yatırım yapılabilir noktaya geldiği açık ve net bir şekilde görülüyor. Bir tek kredi derecelendirme kuruluşları kaldı onlar da bunu yapar diye tahmin ediyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Biz, mümkün olduğu kadar kısa vadeli faiz oranlarınıdüşük tutup makro ihtiyati araçlarla kredi büyümesindeki aşırılıkları azaltmak. İlk başta bunu yaparken biraz anlatamıyorduk, artık bunu yapabiliyoruz."

    Öngörülebilirlikle ilgili soruya Başçı, "Genelde Merkez Bankalarının öngörülebilir olması daha iyi. Sözle piyasaları etkileme gücüne sahip oluyorsunuz. Böylelikle kredibilite biriktiriyorsunuz, sonra bu kredibiliteyi kullanabiliyorsunuz. Kredibiliteyi harcamadan da bunu kullanabilirsiniz. Bazen istisnai durumlarda da sürpriz yapmak gerekiyor, ama sürpriz yapmanın da faydası var" karşılığını verdi.

    -"Yüzde 5,3'ü sağlarız"-

    Bir gazetecinin, enflasyonun yüzde 5,3 olmasına ikna olamadığını söylemesi üzerine Başçı, şunları kaydetti: "Çekirdek enflasyon dediğimiz şey enerji ve gıda kalemlerini dışlayan diğer kalemlerin ortalama enflasyonudur. Buradaki endekslere baktığınızda, trend olarak yüzde 5, enerji ve gıda enflasyonu 5'in üzerinde olduğu için manşet enflasyon biraz daha yukarda görünüyor. Bunu, 2013 sonu için konuşuyorum. Son 12 ay diye bakarsanız, çekirdek enflasyon yüzde 6 seviyelerinde, yavaş yavaş

    düşecek. Enerji ve gıdada gelecek sene ne olacağını bilmiyoruz. Enerji ve gıda enflasyonu daha hızlı olursa çekirdek enflasyonun 5'in altında olması gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu mümkündür. Döviz kurlarına çok hassas. Büyüme tarafında da iç talep bir miktar toparlanacak. Ilımlı bir büyüme gelecek sene olabilir dedik ama çok hızlı bir büyüme olmayacak. Enflasyonist olmayan bir iç talep büyümesi gelecek sene olacak.

    Eğer döviz kurları istikrarlı seyrederse yetiyor. Enflasyonda yüzde 5,3'ü sağlarız diye düşünüyoruz. Yüzde 5,3 enflasyon iddiasına her şeye rağmen devam ediyoruz."

    Başçı, hizmet enflasyonunun yüzde 5,3'e uyumlu olduğunu belirterek, "Şu an yüzde 6 civarında devam ediyor. Kira enflasyonu da yüzde 5 civarında bulunuyor. Hizmet enflasyonu dışında kalan mal enflasyonlarında yüzde 5'in altına gelmemiz lazım şu an zaten yüzde 5'teyiz" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow