hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Suriye'ye elektrik vermeye hazırız"

    Suriyeye elektrik vermeye hazırız
    expand

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, özel sektörden talep olması halinde, Suriye'ye, Suriye halkına insani bir vazife olarak elektrik vermeye hazır olduklarını bildirdi.

    Bakan Yıldız, TBMM Sanayi Komisyonu'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Suriye'ye tarafına elektrik verilmesine yönelik bir soru üzerine Yıldız, şunları kaydetti:

    ''Ürettiğimiz elektrik, oraya toplam verdiğimizin yaklaşık 110, 120 katı. Suriye'nin ihtiyacı varsa ve talep etmeleri halinde, şu anda resmi makamlarla iletişimimiz bulunmamaktadır. Özel sektör aracılığıyla bunu talep ederler, biz de elektriklerini vermeye devam ederiz.

    Talep olmaması halinde, 'biz size elektrik satalım' diye bir çağrı gelmez. Biz elektrikteki, enerjideki arzımızı sürdürüyoruz. Talep olması halinde Suriye'ye, Suriye halkına insani bir vazife olarak bunu vermeye hazırız.''

    Suriye'de bir iç savaşın bulunduğunu, savaşın tahribinin enerji sektöründe de olabileceğini, detaylarını bilmediklerini belirten Yıldız, elektrik almak istemeleri halinde, özel sektör aracılığıyla bunu Suriye halkına vermeye hazır olduklarını kaydetti. Yıldız, bunu, insani bir kanal olarak gördüklerini dile getirdi.

    Türkiye'nin doğalgaz sıkıntısının olup olmadığına yönelik bir soru üzerine Yıldız, şu anda öngördükleri bir sıkıntının bulunmadığını bildirdi.

    Yıldız, ''Halkımızın, her kalemde olduğu gibi israf etmemesini, özellikle tasarruflu kullanmasını gerek elektrik, gerek doğalgazda, yaz-kış ayrımı yapmaksızın söylüyoruz. Türkiye, israf ekonomisi olmaktan çıkmalıdır. Bir lamba dahi olsa, fazla kullanıyorsak yakılmaması gerekir; elektrik sıkıntımız olduğu için değil ama fazladan bunları kullanmanın doğru olmadığı için'' dedi.

    Yıldız'a, Ermenistan'daki Metsamor Nükleer Santrali'nin kullanım süresinin 10 yıl daha uzatıldığı haberleri anımsatıldı. Yıldız, bu santralin sınıra 16 kilometre uzaklıkta bulunduğunu hatırlatarak, bunun behemehal kapatılması gerektiğini bildirdi.

    Ermenistan'ın, ''elektriğim yok'' gerekçesiyle santrali kapatmamasının, Uluslararası Enerji Ajansı ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na göre de yanlış olduğunu vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:

    ''40 yaşını doldurmuş olan bir santralin artık güvenlik gerekçeleri ortadan kalkmıştır. O açıdan bizim Uluslararası Enerji Ajansı'nda bir yaptırımı olmamasına rağmen girişimlerimizi devam ettiriyoruz. Biz Ermenistan'daki bu santralin hiç tereddütsüz kapatılmasını öneriyoruz. Herhangi bir sıkıntı bizi etkileyecek.

    Orada herhangi bir sıkıntı temenni etmiyorum ama görünen köy de kılavuz istemiyor. Özellikle nükleer santraller bir bütünlük oluşturuyor. Bırakın yanı başımızdakini 8 bin kilometre dahi ileride olsa hepimizi ilgilendirdiğini gördük. Biz daha üst düzeyde, uluslararası girişimlerimizi devam ettireceğiz ve bu santralin kapatılmasını mutlaka hem tavsiye etmemiz hem de onun gereğini yapmamız gerekiyor.''
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow