hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fitch Türkiye'nin notunu yükseltti

    Fitch Türkiyenin notunu yükseltti
    expand

    Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunu BB 'dan BBB-'ye yükseltti, görünümü "durağan" olarak belirledi. Ülke tavanını ise BBB-'den BBB'ye yükseltti.

    Kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye'nin kredi notu artış kararına ilişkin açıklamasında, Türkiye'nin kredini görünümünün şoklara karşı daha dayanıklı hale geldiğini belirtti. Türkiye'nin mali durumunda yaşanan olumlu gelişmelerin not artışında etkili olduğunu kaydeden Fitch, görünümü ise "durağan" olarak ifade etti.

    Fitch açıklamasında not artışına gerekçe olarak, "Ülke ekonomisinin yumuşak inişe doğru ilerlemesi, yakın dönem makro finansal risklerdeki iyileşme, kamu borcundaki azalış ve güçlü bankacılık sistemi" gösterildi.

    Kredi derecelendirme kuruluşu, Türk ekonomisinin sürdürülebilir büyüme oranına kavuşacağına inandığını vurgulayarak, Türkiye'nin 2011 yılında ekonomideki ısınmayı takiben cari açığını ve enflasyonunu azalttığı ifade etti.

    Fitch, Türkiye ekonomisinin 2012 yılında yüzde 3, 2013 yılında yüzde 3,8 ve 2014 yılında yüzde 4,5 büyüyeceği tahmininde bulundu.

    Fitch açıklamasında, "Türkiye'nin güçlü ticari performansının da yardımıyla resesyon yaşamadan yeniden dengelenmenin başarılması ve işsizliğin 11  yılın en düşük seviyesine çekilmesi, Türkiye'nin ekonomik esnekliğine ve direncine işaret ediyor" ifadesini kullandı.

    Türkiye'nin şoklara karşı direncinin arttığını belirten Fitch, "Bazı noktalarda, dışsal finansman ve durgunluk olasılığı var. Fakat buna rağmen, ülkenin güçlü devlet, banka ve hanehalkı bilançosu, ekonomik ve kur esnekliği, daha geniş krize neden olabilecek şoklara karşı önemli bir tampon oluşturuyor" tespitinde bulundu.

    Açıklamada, Fitch, Türkiye'nin 2012 sonunda bütçe açığı/GSYH oranının yüzde 1,9, kamu borcu/GSYH oranının da yüzde 37 olacağı tahminine yer verdi.

    Babacan: "Gecikmiş bir karar"

    Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesiyle ilgili, "alınan kararın yerinde olmakla birlikte gecikmiş bir karar" olduğunu bildirdi.

    Babacan, yazılı açıklamasında, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu bir not artırarak BBB-'ye, yani 'yatırım seviyesi'ne çıkardığını anımsattı.

    Yerel para birimi cinsinden uzun vadeli kredi notunun da Fitch tarafından iki basamak artırılarak BBB'ye yükseltildiğine dikkati çeken Babacan, böylelikle
    Türkiye'nin TL cinsinden kredi notunun S&P'nin ardından Fitch tarafından da yatırım seviyesinde derecelendirildiğini kaydetti.

    Babacan, kamu maliyesinde sürdürdükleri disiplinli yaklaşım, bankacılık sektörünün güçlü yapısı, hayata geçirdikleri yapısal reformlar ve sonuç olarak büyüme ve istihdam alanlarında yakalanan yüksek performansın bu kararda etkili olduğunun altını çizdi.

    Babacan şunları kaydetti:

    "Özellikle küresel krizin tüm dünyada güçlü şekilde hissedildiği 2009 yılı ve sonrasında ilan ettiğimiz itibarlı Orta Vadeli Programlar çerçevesinde kamu maliyesinde güçlü duruşumuzu tavizsiz bir şekilde sürdürmemiz, programlarda öngörülen makroekonomik ve mali hedeflere ulaşmak için gerektiğinde ölçülü ve zamanlı tedbirleri alabilmemiz, büyüme ve istihdamı destekleyecek kritik yapısal reformları hayata geçirmeye devam etmemiz, birçok gelişmiş ülkenin kredi notlarının ardı ardına düşürüldüğü bu dönemde böyle bir neticenin elde edilmesine büyük katkı sağlamıştır."

    Fitch tarafından alınan bu kararın yerinde olmakla birlikte gecikmiş bir karar olduğunu ifade eden Babacan, ekonomi alanında attıkları doğru adımlar sayesinde Türkiye'nin uluslararası piyasa göstergelerinin uzun süredir yatırım seviyesinde kredi notuna sahip ülkelere benzer düzeylerde bulunduğunu, bu kararın, piyasa göstergeleri ile Türkiye'nin kredi notu arasındaki farkı bir miktar azalttığını belirtti. Babacan, Türkiye'nin uluslararası piyasalardaki güven göstergelerinin daha da yüksek kredi notlarına işaret ettiğini kaydetti.

    Türkiye'nin kredi notunun bu seviyeye ulaşmasının kamu ve özel sektör kuruluşlarının uluslararası sermaye piyasalarına erişiminde yeni bir dönemin başlangıcı olmasının beklendiğini belirten Başbakan Yardımcısı Babacan, diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının da benzer kararlarını daha fazla gecikmeden almalarını ümit ettiklerini ifade etti.

    Maliye Bakanı Şimşek: "Ülkemize giren küresel sermayeyi artıracak"

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükselttiğini belirterek, "Yüksek not faiz oranlarının düşmesine yardımcı olacak, ülkemize giren küresel sermayeyi de artıracaktır" dedi. Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, Fitch'in not artırımını değerlendirdi. Şimşek, Türkiye'nin kredi notunun, 20 yıldan bu yana tekrar yatırım yapılabilir seviyeye yükselmiş olduğunu bildirdi. Bakan Şimşek, 90'lı yılların Türkiye ekonomisine getirdiği tahribatın kredi notuna da yansıdığını, ancak AK Parti Hükümetleri döneminde sağlanan siyasi ve makroekonomik istikrar sayesinde ekonominin yeniden yatırım yapılabilir seviyeye yükselmiş olduğunu kaydetti.

    Kredi notundaki bu revizyonun risk algısına olumlu yönde yansıyacağını, yüksek notun faiz oranlarının düşmesine de yardımcı olacağını belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, açıklamasına şöyle devam etti:

    "Kredi notumuzun yatırım yapılabilir seviyeye çıkması, ayrıca ülkemize giren küresel sermayeyi de artıracaktır. Not artırımının gerçekleştiği ülkelerde
    iki yıllık süreçte portföy ve doğrudan yabancı yatırımlar ortalama GSYH'nin yüzde 4'ü kadar artıyor. Bu çerçevede; kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye çekilmesi büyüme tahminlerimizi destekleyecek; hatta büyüme performansımızı artıracaktır."

    Ekonomi Bakanı Çağlayan: "Umarım diğerlerine de yol gösterir"

    Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin notunu "yatırım yapılabilir" seviyeye yükseltmesine ilişkin "Geç
    kalmış hakkın teslimi ve tescilidir" dedi. Çağlayan, Fitch'in Türkiye'nin notunu artırmasının "diğer kredi derecelendirme kuruluşlarına da yol göstereceğini umduğunu" kaydetti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow