hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Otomobillere kış lastiği zorunlu mu?

    Otomobillere kış lastiği zorunlu mu
    expand

    Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, kış lastiği takmayana ceza uygulamasının ilk etapta şehirlerarası yolcu ve yük taşıyan araçlara yönelik olduğunu belirterek, "İleriki yıllarda diğer araçlara da yaygınlaştırılacak" dedi.

    Ilgaz Dağı Tüneli Temel Atma Töreni'nde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yıldırım, kış lastikleri ile ilgili dün Resmi Gazete'de yönetmelik yayımlandığının hatırlatılması üzerine, kış mevsimine girildiğini, dünden bu yana sıcaklığın 10 derece azaldığını belirtti.

    Vatandaşların yollarda mağdur olmamaları ve sürücülerin sıkıntı yaşamamaları için tedbirli olunması gerektiğini kaydeden Yıldırım, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün kış şartlarında 7 gün 24 saat karla mücadele ettiğini anlattı.

    Buna karşın, özellikle tedbirsiz yola çıkan ağır vasıtalar nedeniyle yolların kolayca kapandığını dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu:

    ''Bu yıldan itibaren 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında kış şartlarına uygun kar lastiği mecburiyeti getirildi. Bu süreler kış şartlarında değiştirilebilir, öne alınabilir, ertelenebilir.

    Şu anda ilk etapta şehirlerarası çalışan yolcu ve yük taşımaya yönelik büyük araçları kapsıyor. İleriki yıllarda diğer araçlara da yaygınlaştırılacak.

    Denetimlerde amaç ceza yazmak değil, vatandaşların tedbirli olup olmadıklarını tespit etmek. Hem onların sıkıntı yaşamalarının önüne geçmek hem de taşıdıkları yolcuların mağdur olmamasını sağlamak.

    Bunun için araçlar durdurulacak, tedbirli olmayan araçlara yol devam izni verilmeyecek. Ama bu konuda ısrar olursa ceza da verilecek. Ceza miktarı 500 liradır.''

    İstanbul'a yapılacak 3'üncü havalimanı

    İstanbul'a yapılacak 3'ncü havalimanının ardından Atatürk Havalimanı'nın kapatılacağı ile ilgili haberleri de değerlendiren Yıldırım, ''Biz duyumlara göre iş yapmayız. Biz ne yapacağımızı biliriz. Çok büyük kapasiteli, yeni bir havalimanı yapacağız. Havalimanı yapıldıktan sonra Atatürk Havalimanı da daha küçük ölçekli olarak hizmete devam edecek'' dedi.

    ''Devlet kurumlarının siber saldırılara dayanıklı olmadığı'' yönündeki haberlere ilişkin soru üzerine de Yıldırım, siber saldırılara karşı yüzde 100 tedbir alan hiçbir ülke olmadığını, bunun yeni bir tehdit olduğunu ve her ülkenin kendi imkanları ile bu yeni tehdide karşı yeni önlemler almaya çalıştığını söyledi.

    Siber güvenliğin uluslararası boyutunun olduğuna da dikkati çeken Yıldırım, siber güvenlik tatbikatları yapılarak kurumların alt yapılarının dayanaklılığının ölçüldüğünü kaydetti.

    Siber güvenlik ile ilgili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na görev verildiğini hatırlatan Yıldırım, "Koordinasyonu bakanlığımızda olmak üzere ilgili tüm kurum ve bakanlıklarla çalışarak siber güvenliğe yönelik her türlü tedbiri alacak çalışmaları başlattık. İlk işimiz, Aralık ayı içinde Türkiye'nin Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi Belgesi'ni yayımlayacağız. Buna göre de diğer önlemleri alacağız" diye konuştu.

    Yıldırım, kurumların siber saldırılara karşı dayanıklılık derecelerinin birbirlerinden farklı olduğunu, bunlarla ilgili gerekli uyarıların yapıldığını sözlerine ekledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow