hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TÜİK'ten ''17 dakika'' açıklaması

    TÜİKten 17 dakika açıklaması
    expand

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, ''Enflasyon verilerini biz erken açıklamadık. Reuters kendisi bir program kullanarak bizim yayınlamadığımız veriyi alıp kullandı'' değerlendirmesinde bulundu.

    TÜİK Başkanı Aydemir, 3 Aralık'ta enflasyon verilerinin 17 dakika önce kamuoyuna duyurulmasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

    Bunu etik bulmadığını belirten Aydemir, şunları söyledi:

    "Bizim inisiyatifimiz, irademiz dışında etik kurallara da uymayacak bir şekilde Reuters kendi robot programını kullanarak istatistiki tablolardaki değişikliklerden rakamları aldı ve kullandı. Bunu etik bulmuyorum. Bunun değerlendirmesini basın dünyası kendi içinde yapar."
     
    Gerekli tedbirleri aldıklarını kaydeden Aydemir, ''Bundan sonra böyle bir durumla karşılaşmayacağız. TÜBİTAK'tan gelen arkadaşlar bilişim programında gerekli düzenlemeleri yaptılar ve artık kimse 10.00'dan önce istatistiki tablolara erişemeyecek'' dedi.
     
    Biz soruşturma değil araştırma yaptık
     
    Aydemir, ''Kurum içinde bilgi sızdırma kesinlikle yok, art niyet yok. Bu işlem daha önceki bültenlerde de yapılmış ama bu şekilde alıp kimse kullanmamış. Art niyet olmadığı için soruşturma açmak ve birilerini cezalandırmak gibi bir niyetimiz yok. Biz soruşturma değil, araştırma yaptırdık" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow