hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çağlayan: Ekonomi net ihracatla büyüdü

    Çağlayan: Ekonomi net ihracatla büyüdü
    expand

    Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ekonomisindeki büyüme sürecinin 12 çeyrektir devam ettiğini ve Türkiye ekonomisinin 3'üncü çeyrekte de net ihracat ile büyüdüğünü bildirdi.

    Bakan Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 3'üncü çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

    Açıklanan verilerin ekonominin büyüme performansını 12'nci çeyreğe taşınmasından son derece memnun olduğunu belirten Çağlayan, ''2009 yılının son çeyreğinde başladığımız büyüme sürecimiz 12 çeyrektir devam ediyor. Euro Bölgesi geçen hafta 2009'dan sonra ikinci kez resesyona girdi. En büyük pazarımız bu durumdayken, biz ihracatımızı artırarak büyümeye devam ediyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

    Ekonomideki büyüme kadar, GSYH'nin net ihracatla büyümesinden ayrıca mutlu olduğunu ifade eden Çağlayan, açıklamasına şöyle devam etti:

    ''Ekonomimiz yüzde 1,6 büyüdü. Net ihracat buna 3,4 puan katkı sağladı. Yani dış ticaretimizdeki iyileşme olmasaydı, net ihracat büyümeye katkı vermemiş olsaydı, ekonomimiz 1,6 büyümek yerine yüzde 1,8 küçülmüş olacaktı.

    İşte bu nedenle, her şeyden önce Türkiye'deki ihracatçılara, sanayicilere ve işadamlarına teşekkür ediyorum. 2012 yılı içinde bugüne kadar ihracat yapan 54 bini aşın ihracatçımıza teşekkür ediyorum. 3'üncü çeyrekte mal ihracatımız yüzde 15'e yakın artış gösterdi.

    Şunun özellikle bilinmesi gerekir, Türkiye ne özel bir ülke ne de spesifik bir mal ile ihracatını artırıyor. Bugün itibarıyla tam 45 ülkeye ihracat rekoru kırmış durumdayız. Yıl bittiğinde bu sayı 80'i bulacak. Net ihracat, büyümeye 5 çeyrektir peş peşe pozitif katkı veriyor. 4'üncü çeyrekte de bunu göreceğiz diye düşünüyorum.

    Avrupa'daki krize, Orta Doğu'daki sorunlara rağmen ihracatını pazar çeşitlendirerek artıran bir Türkiye var. Bugün ihracat artışında dünyada 3'üncü olan bir Türkiye var. Büyümemizin motoru işte bu nedenle ihracat oldu.''

    Büyüme beklentilerinin pek çok ülkede aşağı çekildiği bir dönemde Türkiye ekonomisinin büyümeye devam ettiğini vurgulayan Çağlayan, ''Avrupa resesyona girmişken biz büyüyoruz, Japonya resesyona girmişken biz büyüyoruz'' ifadelerini kullandı.

    Fakat Türkiye olarak hem iç talebin hem dış talebin katkısına ihtiyaç olduğuna da işaret eden Çağlayan, iç talebin küçüldüğü, büyümeye destek vermediği bir ortamda dengeli ve kalıcı bir büyüme olamayacağını vurguladı.

    Çağlayan, şunları kaydetti:
    "İhracat, 2012 yılında büyümenin lokomotifi oldu ama 2013'te ve sonrasında büyümenin sürdürülmesi için iç talep ve net ihracat kalemleri büyümeye aynı yönde destek vermeli. Büyümenin istikrarlı ve sürdürülebilir olması için Merkez Bankası'nın büyümeyi destekleyici adımlar atması gerekiyor."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow