hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye ekonomisi beklentilerin altında büyüdü

    Türkiye ekonomisi beklentilerin altında büyüdü
    expand

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye ekonomisinin bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1,6 büyüdüğünü açıkladı.

    TÜİK, üretim yöntemiyle hesaplanan gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) 2012 üçüncü çeyrek sonuçlarını açıkladı.

    Buna göre, üretim yöntemiyle hesaplanan GSYH tahmininde, 2012 yılı üçüncü üç aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre cari fiyatlarla GSYH, yüzde 7,7'lik artışla 377 milyar 584 milyon lira oldu. Sabit fiyatlarla ise bu dönemde GSYH, yüzde 1,6 artışla 31 milyar 594 milyon lira oldu.

    Öte yandan, takvim etkisinden arındırılmış sabit fiyatlarla GSYH bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,9'luk artış gösterdi.
    Uzmanlar ne diyor?Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, büyüme rakamlarını "ekonomideki yumuşak inişin düşünüldüğünden sert olduğu" şeklinde yorumladı.

    HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu
    , beklenenin altında gerçekleşen 3. çeyrek büyümesinde özel sektör yatırım harcamalarında kaydedilen sert gerilemenin etkili olduğunu belirtti.

    EFG İstanbul Menkul Değerler Başekonomisti Haluk Bürümcekçi
    , "2012 yılı büyüme tahminimiz olan yüzde 3,4'ün üzerindeki aşağı yönlü risklerin artması nedeniyle büyüme beklentimizi yüzde 2,9'a indiriyoruz" dedi.

    Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, "Bu rakamların ardından Merkez Bankası'nın (MB) ayağını gaza hafiften basma zamanının geldiğini düşünüyoruz" dedi.

    OYAK Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin
    , "Bu zayıf görünüm Merkez Bankası'nın gevşek para politikasına devam etmesini de onaylar niteliktedir" dedi.

    T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil
    , sadece Merkez Bankası'ndan faiz düşüşüne devam etmesini istemenin büyüme açısından rasyonel bir çözüm olmadığını belirtti.

    Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH değeri de bir önceki döneme göre yüzde 0,2 arttı.

    Gayri Safi Yurt içi Hasıla, bu yılın 9 ayında sabit fiyatlarla yüzde 2,6, üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,6 büyüdü. Büyüme bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 3,4, ikinci çeyreğinde ise yüzde 3 olarak gerçekleşmişti.

    En fazla gayrimenkul, kiralama büyüdü

    Türkiye ekonomisinde 2012 yılının 9 aylık döneminde sabit fiyatlarla en fazla büyüyen sektör, yüzde 6,7 ile gayrimenkul, kiralama ve iş faaliyetleri olurken, sektörün 9 aylık dönemde cari fiyatlarla büyüklüğü 49 milyar 940 milyon 828 bin liraya ulaştı.

    Söz konusu dönemde elektrik, gaz, buhar ve  sıcak su üretimi ve dağıtımı yüzde 6,2, ev içi personel çalıştıran hanehalkları yüzde 5,6, sağlık işleri ve sosyal hizmetler yüzde 4,7, balıkçılık 4,3 büyüdü.

    GSYH büyüklüğü cari fiyatlarla 9 aylık dönemde 1 trilyon 57 milyar 347 milyon 799 bin lira oldu. Yılın dokuz aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla GSYH, yüzde 2,6'lık artışla 87 milyar 655 milyon lira olarak gerçekleşti.

    Büyüme hızlarında revizyon

    Bu arada, TÜİK, bu yılın ilk iki çeyreğindeki büyüme hızlarını revize etti.

    Buna göre, yılının ilk çeyreğinde yüzde 3,3 olarak açıklanan sabit fiyatlarla büyüme hızını yüzde 3,4'e, ikinci çeyreğinde yüzde 2,9 olarak açıklanana büyüme hızı rakamı da yüzde 3'e revize edildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow