hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yurtdışı çıkış harcına zam yok

    Yurtdışı çıkış harcına zam yok
    expand

    AK Partili milletvekillerinin toplu olarak verdiği kanun teklifinde yer alan ve 15 TL olarak uygulanan yurtdışına çıkış harcının 20 TL'ye çıkartılması öngören madde komisyon tarafından tekliften çıkarıldı.

    AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, yurtdışı çıkış harcının artırılması için bir kanun teklifi hazırlamıştı.

    TBMM Başkanlığı'na sunulan teklif, bazı kanunlar ile KHK'lerde değişiklik yapıyordu.

    Ancak diğer AK Partili vekillerin verdiği kanun teklifinin arasına sıkıştırılan bu madde geçtiğimiz hafta komisyon tarafından tekliften çıkarıldı.

    Teklif, yurtdışına çıkan (KKTC hariç) Türk vatandaşlarından çıkış başına 20 TL tutarında harç alınmasını öngörüyordu. Mevcut uygulamada harç tutarı, 15 lira olarak uygulanıyor.

    Sosyal medya etkisi

    Maddenin tekliften çıkarılmasında Seyahat Özgürlüğü Grubu ve Sırt Çantalılar Grubu'nun konuyla ilgili imza kampanyası başlatarak zammı gündeme getirmesinin de etkisi oldu. Her iki grup milletvekillerine de mektup gönderdi.

    Yurtdışı çıkış harcı Anayasa'ya aykırı

    29 Haziran 2001'de çıkarılan "Yurtdışına Çıkışlardan Harç Alınması ve 4481 Sayılı Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun" ile KKTC hariç yurtdışına çıkışlarda 70 milyon TL (Bugünkü parayla 70 TL diyelim) harç alınması kararı verilmişti.

    Bu kanunla alınan "Yurtdışı Çıkış Harcı"nın yasal dayanağı mevcuttu. Çünkü bu dönemde Anayasa'nın seyahat özgürlüğünü düzenleyen 23. maddesinde "Vatandaşın yurtdışına çıkma hürriyeti, ülkenin ekonomik durumu (...) sebebiyle sınırlanabilir" ibaresi yer alıyordu.

    Ancak Anayasa'nın bu maddesi, 2001'in Ekim ayında değiştirildi (Değişik: 3.10.2001-4709/8 md.) ve ülkenin ekonomik durumu, vatandaşın yurtdışına çıkma hürriyetinin sınırlanması için bir neden olmaktan çıktı.

    Şu anki nedenler sadece vatandaşlık ödevi ya da hakkınızda bir ceza soruşturması veya kovuşturması olması. Bunlardan başka bir nedenle vatandaşların yurtdışına gidişi engellenemez.

    2007'de Anayasa'ya aykırı yasa kabul edildi

    2007 yılında bu konuda yeni bir düzenlemeye gidildi ve 5597 No.'lu kanun çıkarıldı. Bu kanunun birinci maddesinde  "Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurtdışına çıkış yapanlardan çıkış başına 15 YTL harç alınır" denildi.

    2007 tarihli bir kanun, Anayasal dayanağın ortadan kalkmasından 6 sene sonra hazırlanmış bir düzenleme. İşte bu nedenle yurtdışı çıkış harcı alınmasına neden olan kanun, Anayasada bahsedilmeyen bir engel yaratarak Anayasaya aykırı durumda.

    Bu harçlar nereye gidiyor?

    Alınan harçlar, halka parayla gayrimenkul satan Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) aktarılıyor.



    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow