hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Yüksek ezan sesi" şikayetine ret

    Yüksek ezan sesi şikayetine ret
    expand

    Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazan Aydın, 65 desibel yerine 104 desibele varan ezan sesinin ruh ve beden sağlığına zarar verdiğine dikkati çekerek, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet Savcılığı ise 'ezanın gürültü olarak nitelendirilmemesi gerektiğini' belirterek kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

    Aynı zamanda Türkiye Psikiyatri Derneği Erzurum Şube Başkanı olan Prof. Dr. Nazan Aydın, Erzurum'daki camilerin birçoğunda, hoparlör sistemi ile yapılan ezan yayınında, ses şiddetinin yasal ve tıbbi limitin üzerinde olduğunu savundu.

    Hacı Selim Efendi Camii'nde yapılan ölçümde 65 desibel olan yasal sınır yerine 104 desibele ulaşıldığına işaret eden Prof. Dr. Aydın, 13 Şubat 2012 günü Cumhuriyet savcılığına başvurdu. Prof. Dr. Aydın dilekçesinde, şunları dedi:

    "Yaptığımız uyarı karşısında, Müslüman'ın ezandan rahatsız olmayacağını bildirerek evimizi değiştirmemizi öğütlediler. Uyarılara devam etmemiz halinde faili meçhul bir cinayete kurban gideceğimiz şeklinde tehditte bulundular. Bu yüzden eşimin can güvenliğinden endişe etmekteyim. Bireysel olarak yasal sınırın üzerinde bir ses düzeyine her gün beş kere maruz kalmanın rahatsızlığı yanında, bir hekim olarak toplumun ruh ve beden sağlığını da etkilediğini üzülerek görmekten duyduğum rahatsızlığı bildirmek istiyorum. Çevre Sağlığı ve Müftülük yetkililerinin gerekli düzenleme ve denetleme yapmadıkları, cami görevlilerinin keyfi davranmaları gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuyorum."

    Savcılıktan ret
     
    Çevre Kanunu'nun 182 ve 184'üncü maddeleri kapsamında bu ses düzeyinin 'zararlı', Dünya Sağlık Örgütü ile Avrupa Birliği değerlerine göre ise 'tehlikeli' olduğunu belirten Prof. Dr. Aydın'ın başvurusunu inceleyen Cumhuriyet savcılığı, İslam dininin önemli sembolu olan ezanın, gürültü olarak nitelendirilmemesi gerektiğini ifade ederek, şikayetle ilgili kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

    "Ezana değil, yüksek sese karşıyız"

    Kararı değerlendiren Prof. Dr. Nazan Aydın şöyle konuştu: "Ben bir sağlık çalışanıyım. Hem de ruh sağlığı ve hastalığı uzmanıyım. Bilimsel olarak, yüksek ses sağlığa özelliklede ruh sağlığına zararlıdır. Biz ezana karşı değiliz, rahatsız edici yüksek sese karşıyız. İnsanlar dini hassasiyetlerinden korkuyorlar. Kişiler stres kaynağı yüksek sese maruz kaldıklarında bir takım bedensel ve ruhsal rahatsızlıklarla karşılaşabiliyor.

    Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, bir takım ruhsal bunalımlar sürekli strese maruz kalan kişilerde olur. Dini alet etmek isteyenler, ezan sesinin ne kadar yüksek olursa olsun insanları rahatsız etmeyeceğine, çünkü onun manevi bir ses olduğunu belirtiyor. Bu görüşe adli makamlardan bazı kişiler de katılıyor. Beynimiz, 'Bu ezan sesidir ben rahatsız olmayayım. Bu disko sesidir rahatsız olayım' gibi tercih yapmıyor."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow