hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Atatürk'e otopsi yapıldı mı?

    Atatürke otopsi yapıldı mı
    expand

    Ankaralı koleksiyoner Muhammed Yüksel, Atatürk'e ölümünden sonra otopsi yapıldığını, ancak sonuçlarının kamuoyundan gizlendiğini ileri sürdü. Yüksel'in elindeki fotoğraflara dayandırdığı otopsi iddiasını değerlendiren adli bilimler uzmanları, yapılan işlemin otopsi değil, tahnit olduğunu belirtti.

    Ankaralı koleksiyoner, işadamı Muhammed Yüksel'in iddiasına göre Atatürk'e otopsi yapıldı ancak sonuçları kamuoyu ile paylaşılmadı. Otopsinin gizli tutulduğunu ileri süren Muhammed Yüksel, elindeki bazı fotoğrafları kanıt olarak gösterdi. Muhammed Yüksel'in basınla paylaştığı fotoğraflar, medyada "Atatürk'ün otopsi fotoğrafları" olarak yayınlandı. Muhammed Yüksel, elinde basına vermediği ve Atatürk'ün karnının kesildiğinin görüldüğü fotoğrafların da bulunduğunu söyledi.

    Otopsi değil tahnit

    Muhammed Yüksel'in iddialarını değerlendiren Adli Bilimler Uzmanı Prof. Dr. Sevil Atasoy ve Prof. Dr. Osman Celbiş, yapılan işlemin otopsi değil tahnit olduğunu açıkladı.

    Prof. Dr. Osman Celbiş şunları söyledi:

    "El yazısı ile yazılmış ölüm tutanağında genel durumundaki kötüleşme sonrası terki hayat ettiği yazılıdır. Medyada yayınlanan fotoğraflar ve açıklamaları yakından takip ettim. Cenazeler, defin süresi uzayacaksa cesedin bozulmaması için tahnit işlemi uygulanır. Genellikle bu işlem kimyasal maddeler kullanılarak yapılır. Türklerde devlet büyüklerine bir çeşit tahnit olan mumyalama işlemi yapıldığı bilinmektedir. Kanuni Sultan Süleyman'a da yapıldığı, iç organlarının çıkarıldığı bilinmektedir. Kaynaklarda ve resmi kayıtlarda Atatürk'e otopsi yapıldığına dair bir bilgi yok. Kişisel görüşüm, Atatürk'e otopsi değil tahnit işlemi uygulandığıdır. Medyaya yansıyan fotoğrafların bu işlem sırasında çekilmiş olabileceğini düşünüyorum. Atatürk'ün öldürülmüş olabileceğine dair herhangi bir tıbbi delil bulunmamaktadır."

    Adli Bilimler Uzmanı Prof. Dr. Sevil Atasoy ise Atatürk'e otopsi yapılmadığını destekleyen pek çok kaynak ve bilimsel yayın bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Atasoy, fotoğrafların usulüne uygun olarak gerçekleştirilen tahnit sırasında çekilmiş olabileceğini belirtti. Prof. Dr. Atasoy, işlem sırasında kullanılan kimyasalların dahi bilindiğini, bu sırada iç organların çıkarılmadığı, vücut bütünlüğünün bozulmadığı, damarlara gerekli kimyasalların enjekte edilerek tahnidin yapıldığını ve bu çözeltiden alınan örneklerin iki küçük şişeye doldurulup ağzının lehimlendiği, naaşın kolları arasına yerleştirildiğini anlattı. Atasoy, "Ata'ya otopsi yapılmış olsaydı, mutlaka duymuş olurduk. Özetle otopsi yapılmamıştır, çünkü otopsiye gerek duyulmamıştır. Ama Atatürk'ü ölüme götüren süreçte yürütülen tedavinin ideal olup olmadığı ayrı bir tartışma konusudur" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow