hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye karar aşamasında

    Türkiye karar aşamasında
    expand

    Türkiye balistik füze saldırısı tehdidine karşı yüksek irtifalı füze savunma sistemi için karar aşamasında. Ancak, 5 Temmuz'da Başbakan Erdoğan başkanlığında yapılması planlanan Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısı, bilinmeyen bir tarihe ertelendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Erdoğan'ın programı nedeniyle ertelenen toplantının ne zaman yapılacağı şu an için belirsiz.

    Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve Milli Savunma Bakanı'nın katılacağı toplantının gündemi gizli. Ancak Türkiye'nin 4 milyar dolarlık yüksek irtifalı hava savunma sistemi ihalesinde artık son kararını vermesi bekleniyor.

    2007 yılından bu yana yürüyen projede ABD, Avrupa, Rusya, Çin firmaları yarışıyor.

    Türkiye'de geliştirilen Atılgan ve Zıpkın gibi Stinger füze sistemleri geçen hafta Suriye sınırına kaydırılmıştı.Ancak helikopter ya da uçaklardan çok daha hızlı ve çok daha yüksekten gelebilecek balistik füze tehditler de var. Bu füzelerden komşular arasında Rusya ve İran'da var.

    Bu füzelerin menzili 5 bin metreye kadar çıkabildiği için iki savunma bataryası Ankara ve İstanbul'a yerleştirilecek. İki batarya ise mobil olacak.


    Sistemin yer unsurları olan radarlar, tehdit füzenin kalkış yaptığını haber verecek. Saniyeler içinde ateşlenen savunma füzeleri tehdit füzenin rotasına girecek ve türkiye'ye ulaşmadan havada imha edecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye, Patriot'ta karar kılarsa toplamda 13 batarya ve 72 füze getirilecek. Patriot'un NATO uyumu avantajı bulunuyor. Rusların ürettiği S-300 ve S-400'ler ise en gelişmis sistem. Bin 100 km'e kadar etkili savunma yapabiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow