hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Esad'a büyük darbe

    Esada büyük darbe
    expand

    Suriye'de ordudan üst düzey kopuşlar sürüyor. Bir iddiaya göre, bu kez Suriye Cumhuriyet Muhafızı generallerinden Sünni bir komutan saf değiştirdi. Manaf Tlass, eski savunma bakanı ve cumhurbaşkanı yardımcısı Mustafa Tlass'ın oğlu. Reuters'a göre, Türkiye'ye geçti, şu an da Paris yolunda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Babası bir dönem baba Esad'ın sağ koluydu. Kendisi, Beşar Esad'ı korumakla sorumlu elit birlik Cumhuriyet Muhafızları'nın komutanlarından. Sünni komutan Manaf Tlass'ın, Suriye ordusundan kopanlar arasına eklendiği öne sürülüyor.

    Kopuş iddiaları, Suriye'de rejim yanlısı haber sitelerinin Tlass'ı ve ailesini sert biçimde eleştiren yazılar yayınlamasıyla inandırıcılık kazandı.

    Reuters haber ajansının aileye yakın kaynaklara dayandırdığı iddiasına göre, Tlass, Suriye'den ayrıldı. Türkiye'ye geçtikten sonra Paris'e yöneldi.


    Suriye Cumhuriyet Muhafızları tugayının komutanlarından Manaf Tlass, eski savunma bakanı Mustafa Tlass'ın oğlu.
    Mensubu olduğu 105'inci tugay, rejime en bağlı askeri birim olarak biliniyor.

    Birliği isyanın başlangıcından bu yana Şam ve çevresinde muhaliflerin bastırılmasında önemli rol oynadı. Eğer firarı doğruysa rejimden kopan en üst düzey "muharip" birlik komutanı o olacak.

    Kopuşu, rejimle ilgili askeri bilgilerinin tazeliği ve derinliği açısından önemli ama siyaseten de anlamlı. Bu, Esad'a yakın Sünnilerin rejimle bağlarını koparmaya başladığının da bir işareti olarak görülecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    40 yaşlarındaki Manaf Tlass'ın babası Mustafa Tlass ve Firas Tlass'ın da bir süredir Paris'te yaşadığı biliniyor.
    Ancak, onların Suriye rejimine sırt çevirdiğine ilişkin henüz bir işaret yok.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow