hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk aile yapısının yeni kırmızı çizgileri...

    Türk aile yapısının yeni kırmızı çizgileri...
    expand

    AK Parti'nin "Ailenin korunması" başlığıyla TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu teklifi yeni tartışmaları beraberinde getirecek. Öneriyle kürtaja anayasal önlem geliyor, devlet aile planlamasından çekiliyor, sperm bağışıyla çocuk yapmak zorlaşıyor.

    AK Parti, yeni anayasa için 'Ailenin Korunması' başlıklı maddede partinin muhafazakar anlayışını ortaya koyan önerilerde bulundu.

    TBMM Uzlaşma Komisyonu'na Temel Hak ve Hürriyetler Bölümü'ndeki 41 madde için sunulan öneride kürtaja karşı devletin anayasal tedbir almasının önünü açacak, 'Devlet, insan neslinin sağlıklı devamı için gerekli tedbirleri alır' hükmü yer aldı. Teklifte, 'devletin aile planlaması yapma yükümlülüğü' de kaldırıldı. Aynı zamanda evlat edinmeyi zora sokacak öneri şöyle:

    '(1) Aile, toplumun temelidir; eşler arasında eşitliğe dayanır. Aile ve evlilik kurumu ile annelik ve babalık hakları devletin koruması altındadır.
     (2) Devlet, insan neslinin sağlıklı devamı, çocukların ve gençlerin gelişimi ve maddi ve manevi varlıklarının korunması için gerekli tedbirleri alır.
     (3) Her çocuğun anne ve babasını bilme ve ebeveynin de çocuklarla ilişkisini sürdürme hakkı vardır.
     (4) Küçüklerin bakım ve eğitimi anne ve babanın hakkı ve ödevidir. Devlet bu hak ve ödevin yerine getirilip getirilmediğini denetler.'

    EŞCİNSEL EVLİLİKLERE GEÇİT YOK
    Bu düzenlemeyi yorumlayan çocuk hakları ve emekli sosyal hizmetler uzmanı Nihat Tarımeri, 'Bu madde ile 'Annelik ve babalık hakları' denilerek, ileride eşcinsel evliliklerin önü kapatılıyor.  Bana göre imam nikahlı evliliklere de anayasal zemin hazırlanıyor' dedi.
    Tarımeri, devletin evliliği koruma altına almasının 'boşanmayı engellemeye ve devletin aile içindeki sorunlara müdahale yetkisini de beraberinde getirebileceğini' vurguladı.

    KÜRTAJA MÜDAHALE YETKİSİ
    AK Parti'nin önerisinde yer alan 3. fıkradaki hükmün insan neslinin korunmasını öngördüğü için kürtaja karşı anayasal tedbiri beraberinde getirdiğini vurgulayan Tarımeri, yorumlarını şöyle sürdürdü: 'İnsan neslinin devamı, kamuya kürtaj dahil her türlü konuda müdahale etme yetkisi veren bir şey. Böyle bir düzenlemeye neden ihtiyaç duyuldu anlayamadım.'

    SPERM BAĞIŞINA ÖNLEM Mİ?
    Teklifin 3. fıkrasında yer alan 'Her çocuğun anne ve babasını bilme hakkı vardır' cümlesinin de anlaşılır olmadığını dile getiren Tarımeri yorumlarını şöyle sürdürdü: 'Bu düzenleme, evlat edinmiş aileleri sıkıntıya sokabilir. O zaman, devlet, evlat edinilmiş her çocuğa doğal anne ve babasını, onlara adreslerini de bildirmek zorunda kalır. Türkiye'de yasak olan sperm bağışı, bir çok ülkede serbest. Birçok ünlü kadının yabancı sperm bankalarına giderek, hamile kaldığı biliniyor. Sanırım bu düzenleme onun da önünü anayasal olarak kesmeye dönük' dedi.  Bilindiği üzere ünlü sanatçı Münir Özkul'un kızı Güner Özkul ve dizi oyuncusu Leyla Bilginel, yurtdışındaki sperm bankalarına başvurarak, anne olmuştu. Ancak bu bankalar, sperm sahibine ilişkin her türlü bilgiyi gizli tuttuğu için bu hamilelikten doğan bebeğe babası ile ilgili hiçbir bilgi verilemiyor.

    Partilere ticaret izni

    AK Parti mevcut anayasada yer alan 'Siyasi partiler, ticari faaliyete girişemezler' hükmüne yeni anayasa teklifinde yer vermedi.  Birçok hukukçu bunu 'siyasi partilerin ticari faaliyetine anayasal engelin' kalkacağı şeklinde yorumladı.

    PARTİ KAPATMAYA, TBMM İZNİ ŞARTI: AK Parti'nin teklifine göre bir siyasi parti ancak şiddete başvurması ya da bunu teşvik etmesi halinde kapatılabilecek. Laiklik karşıtı eylemler parti kapatma nedeni sayılmadı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, kapatma davası için TBMM'nin üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun onayını alacak.  Anayasa Mahkemesi, parti kapatmada üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu ile karar alacak.

    BİR YIL ŞARTI YOK:  AK Parti, 2001'deki anayasa değişikliğiyle yürürlüğe giren 'Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz' hükmünü kendi teklifine taşımadı. Bu da iktidarların seçim öncesinde istediği değişiklikleri yapmasına kapı araladığı için antidemokratik uygulamalara zemin hazırlayabilecek.

    Ebru Toktar Çekiç / Akşam

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow