hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeni sistem, yeni müfredat...

    Yeni sistem, yeni müfredat...
    expand

    Yeni sistem, yeni müfredat 4+4+4 yasasıyla birlikte devreye giriyor. Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, çalışmalarını tamamladı; ilkokul müfredatını yeniledi. Özellikle bu yıl okula erken başlayacak birinci sınıf öğrencileri üzerinde yoğunlaştı. Müfredata göre, okuma yazma öğretimi nisan ayında başlayacak, öncesinde de uyum programı devreye sokulacak.

    Bu yıl uygulanacak 4+4+4 yasasıyla birlikte okula başlama yaşı erkene çekildi, ilkokul kademesi 4 yıla indirildi, ortaokullar tekrar sisteme girdi, seçmeli derslerin sayısı artırıldı.

    Ve tüm bu değişiklikler üzerine, Talim Terbiye Kurulu harekete geçti ve yeni sisteme uygun müfredat hazırladı.

    Buna göre; 4 yıllık ilkokul müfredatı hazır. Ama bu yıl sadece birinci sınıflara uygulanacak. 2, 3 ve 4. sınıf öğrencileri ise eski müfredata göre eğitim görmeye devam edecek.

    Bu yıl okula başlama yaşının da erkene çekilmesi dikkate alınarak, birinci sınıflar için 14 hafta boyunca uygulanacak özel bir paket hazırlandı.

    Paketin amacı birinci sınıfları okuma yazmaya hazırlamak ve okula uyumlarını kolaylaştırmak. Paketin içinde yer alan öğrenci kitaplarında, çıkartmalar, kesip yapıştırmaya uygun sayfalar olacak.

    Yaşı küçük olanların ilgisini çekmek için bir de oyun kartları kullanılacak. O kartlarla çocuklara "7 taş, sek sek" gibi geleneksel oyunlar da öğretilecek. Ama birinci sınıflar için hayat oyundan ibaret de olmayacak. Oyunla da olsa hayat bilgisi, matematik gibi akademik dersleri görecekler. Nisan ayı geldiğinde ise okuma yazma çalışmaları başlayacak.

    Yapılan yeni müfredat hazırlıkları sadece birinci sınıflarla sınırlı değil. Bir de sisteme yeni giren seçmeli dersler var. Özellikle beşinci sınıflara sunulacak toplam 15 seçmeli dersten 11'i yeni. Bir kısmının müfredatı hazır, bir kısmının 17 Eylül'e kadar tamamlanacak.

    Dersin niteliğine göre bazılarının kitabı olacak bazılarının olmayacak. Örneğin drama, yazarlık ve yazma becerileri, zeka oyunları gibi derslerin kitapları yok. Dersin niteliği kitapla uygun olmadığı gerekçesiyle.

    Ve sisteme ilk kez giren derslerden "Hz. Peygamber'in Hayatı". Onun da müfredatı tamam, yapılan bir değişiklikle birlikte dersin adı değişti, "Hz. Muhammed'in Hayatı" oldu. Ama bu dersin de müfredatı tamamlanan Kur'an-ı Kerim dersinin de kitabı olmayacak. Her iki ders için de öğretmenlere bazı eğitim materyalleri önerilecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow