hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşçi Partisi’nden Rober Koptaş’a hakaret davası

    İşçi Partisi’nden Rober Koptaş’a hakaret davası
    expand

    İşçi Partisi (İP), Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş’a "İP'ye destek utancı" başlıklı yazısı nedeniyle hakaret davası açtı. İP Genel Merkezi, “kişilik haklarına ağır saldırı” olduğu gerekçesiyle 10 bin TL manevi tazminat talebinde bulundu.

    Ergenekon davası kapsamında Ulusal Kanal'a yapılan baskının ardından, 26 Ağustos 2011'de Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkanı Alper Taş'ın destek ziyaretinde bulunmasını eleştiren bir yazı kaleme alan Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş, şunları söylemişti:

    “Bir sosyalist parti için, yıllardır her türlü manipülasyonla, her tür yalanla, her tür pis ilişkiyle demokratlara ve devrimcilere karşı tetikçilik yapan, aydınları hedef gösteren, derin devletin cephaneliği olarak hizmet gören bir ‘siyasi’ harekete, sol adına, demokratlık adına sahip çıkmak, onunla birlikte hareket etmeye kalkışmak, kamuoyuna bu yönde çağrıda bulunmak, vicdan ve izanla bağın ne kadar koptuğunu gösteriyor (…) İnsan elbette ki haksız tutuklamalara, haksız uygulamalara karşı çıkabilir, çıkmalıdır. Demokratlığın da, özgürlükçülüğün de gereğidir bu. Ama işin aslını astarını bilmeden, İşçi Partisi gibi bir karanlık odağa yönelik gözaltıların hukuki mesnetini sorgulamadan, alelacele dayanışma ilan etmek, o örgütle birlikte hareket etme çağrısı yapmak, en hafif tabirle, sapla samanı birbirine karıştırmak değil de nedir?”

    Yazıda yer alan ifadelerin partilerine yönelik hakaret içerdiği iddiasıyla İşçi Partisi (İP), İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. İP, mahkemeye, dava açmak için gerekli 1 senelik zamanaşımı süresinin dolmasına 2 gün kala başvurdu ve yazının “gerçeğe aykırı ve ağır hakaret niteliğinde” olduğu iddiasıyla manevi tazminata hükmedilmesini talep etti. İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi ise, aynı gün verdiği kararla davayı kabul etti ve yazılı yargılama usulüyle görülmesine karar verdi.

    Agos gazetesi avukatı Hakan Bakırcıoğlu ise yazının hakaret değil eleştiri unsurları içerdiğini söyleyerek, yazıdaki ifadelerin dayanağı olarak da İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'in ve çok sayıdaki parti yöneticisinin, “silahlı terör örgütü kurma, yönetme, zorla hükümeti ıskata teşebbüs, T.C. Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, açıklanması yasak belgeleri temin etme, silahlı terör örgütüne üye olma, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme, dil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlamalarıyla tutuklu olmalarını gösterdi. Avukat Bakırcıoğlu, davanın reddedilmesini talep etti.

    İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi, delillerin toplanması ve inceleme yapılmasının ardından duruşma tarihi belirleyecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow