hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Albay Üçok, Askeri Yargıtay'da

    Albay Üçok, Askeri Yargıtayda
    expand

    Hava Hakim Albay Zeki Üçok'un, bazı soruşturmalar sırasında "zincirleme olarak memuriyet görevini kötüye kullandığı" gerekçesiyle Askeri Yargıtay'da yargılanmasına başlandı.

    Üçok, "zincirleme olarak memuriyet görevini kötüye kullandığı" gerekçesiyle Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde yargılanmaya başlamıştı. Askerlik Kanunu'nda yapılan değişiklik nedeniyle dava dosyasının Askeri Yargıtay'a gönderilmesine karar verilmişti. Askeri Yargıtay 3. Dairesi'ndeki duruşmaya sanık Üçok, avukatları ve mağdurlar ile avukatları katıldı. Askeri Yargıtay 3. Dairesi Başkanı Kıdemli Albay Gürcan Gürdal, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 3 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsattı.

    Gürdal, kanunun 25. maddesi ile geçici 10. maddelerinde yapılan değişiklikle, "kanun yürürlüğe girdiği tarihte yargılamaları askeri mahkemelerde devam eden askeri hakimlerin dava dosyalarının, Askeri Yargıtay'a gönderilerek davanın burada devam edeceğinin" düzenlendiğini ifade ederek, değişiklik nedeniyle dosyanın Askeri Yargıtay'a gönderildiğini belirtti. Kimlik tespiti yapılan Üçok, Hasdal Cezaevi'nde tutuklu olduğunu, tutukluluğu nedeniyle maaşının bir kısmını alamadığı için net gelirini bilmediğini, üzerinde gayrimenkul olarak bir arsanın bir bölümünün bulunduğunu söyledi.

    Duruşmada askeri savcı, Üçok hakkındaki iddianameyi okudu. İddianamede Üçok'un, bazı soruşturmalar sırasında usule aykırı hareket edilmesi, mağdur Astsubay Ali Balta'nın avukatıyla uzun süre görüştürülmesine müsaade edilmemesi, bir bilirkişinin hazırladığı raporların dosyaya dahil edilmemesi, aynı bilirkişiye farklı rapor hazırlatılması, bazı şüpheli avukatlar hakkında MİT Müsteşarlığı, Ankara Barosu ve bazı askeri birliklere yazı yazılması gibi bir dizi olaya ilişkin, "zincirleme olarak memuriyet görevini kötüye kullanmak" suçunu işlediği öne sürülüyor.

    İddianamede Üçok'un, makam aracıyla lokanta ve pastahaneye gittiği, çocuğunu birkaç kez dershaneden alıp eve bıraktırdığı, soruşturma sırasında evrakları tarih sırasına göre koydurmadığı, soruşturma sırasındaki suç eşyalarını poşete koymayıp açıkta bıraktığı gibi suçlamalar da yer alıyor.

    İddianamenin okunmasının ardından Üçok'a savunması için söz verildi. Savunmasını slayt gösterisi eşliğinde yapan Üçok, 38 yıldır asker olduğunu, savcılığı döneminde "karargah evleri", "ışık evleri", "Heron ihaneti", "uçak ihalelerindeki yolsuzluk" soruşturması gibi birçok soruşturma yürüttüğünü anlattı.

    Kısa süreli tartışma

    Üçok'un yürüttüğü soruşturmalarla ilgili ayrıntılı bilgi vermesi üzerine avukatlar itiraz etti. Avukat Mustafa Dokumacı, görülen davayla bu soruşturmaların bir ilgisinin bulunmadığını, Üçok'un iddianamedeki iddialarla ilgili savunma yapmasını istedi. Bunun üzerine, taraf avukatları arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Mahkeme Başkanı Gürdal, kimsenin savunmasının kısıtlanamayacağını, gerekirse uyarıyı kendisinin yapacağını belirterek, Üçok'a yeniden söz verdi.

    Savunmasına devam eden Üçok, özellikle, bir cemaatin üyesi olduğunu iddia ettiği bazı Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ile ilgili soruşturmayı yürütmesi nedeniyle hakkında bu davaların açıldığını ileri sürdü. Üçok, "Özellikle Karargah evleri soruşturmasını yürüttüğüm için buradayım. Birçok abuk subuk soruşturmayla karşı karşıya kaldım" dedi.

    Soruşturmadan bugüne kadar mail yoluyla sürekli tehdit aldığını da belirten Üçok, sivil kıyafetli ziyaretçisi geldiği, savcı yardımcısıyla birlikte arsa aldığı gibi gerekçelerle hakkında 43 idari soruşturma açıldığını anlattı. Albay Üçok, soruşturmanın ardından hakkında 7 dava açıldığını, 74 suç isnadına karşı 724 yıl hapis cezası istendiğini, sonuçlanan "balyoz" davasında 23 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığını, 3 yıl 14 gündür tutuklu bulunduğunu belirterek, "Ben bu davaların bir numaralı mağduruyum" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow