hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika: Almanya'dan Erdoğan'a zeytin dalı

    Son dakika: Almanyadan Erdoğana zeytin dalı
    expand

    Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G-20 zirvesine katılımı esnasında ülkede konuşma yapmasının 'uygun' olmayacağını açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından Ankara-Berlin hattında ilişkiler gerilirken, bugün Almanya'dan sürpriz bir açıklama geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Reuters haber ajansı, Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert'in yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'önemli bir misafir' olduğunu söylediğini aktardı. Sözcü, Erdoğan'ın 7-8 Temmuz'da Hamburg'da düzenlenecek G-20'ye katılımının Alman hükümeti tarafından hoş karşılandığını açıkladı.

     Almanya'dan Erdoğan'a G-20 itirazı

    Dün Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Almanya'da G20 zirvesine katıldığında halka seslenmek istediğini ve bunu uygunsuz bulduklarını söylemişti. Sosyal Demokrat Parti’nin başbakan adayı Martin Schulz da Gabriel'in açıklamalarına destek verirken, Erdoğan'ın Almanya'da bir toplantı düzenlemesine sıcak bakmadığını vurgulayarak "Bakan Gabriel'in yaptığı açıklamayı Başbakan da onayladı. Alman hükümetinin tutumu bu şekildedir" diye konuşmuştu. 

    Dışişleri Bakanlığı da bu tepkilerin 'düşünce özgürlüğüne' aykırı olduğunu ifade eden bir kınama mesajı yayınlamıştı. 

    Miting kararı değişiyor

    Öte yandanAlmanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Almanya'daki vatandaşlarına yönelik siyasi miting düzenlemek isteyen ülkelerin izin almak için başvuru yapması gerektiği konusunda tüm büyükelçiliklerin bilgilendirildiğini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Schaefer, üç ay içinde seçime gidecek olan ülkelerin başvurularının ise otomatik olarak reddedileceğini söyledi.  Ancak Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin bu kuraldan muaf tutulacağı belirtildi. Schaefer, Berlin'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'yle geçen aylarda yaşanan deneyimler sonucu böyle bir karar aldıklarını dile getirdi.

    Almanya dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın G20 için ziyaret edeceği ülkede miting yapmasına izin vermediğini açıklamıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow