hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    28 yıllık esaret bale sahnesinde

    28 yıllık esaret bale sahnesinde
    expand

    Osmanlı hanedanın sanatçı hükümdarlarından Sultan 5. Murad'ın hayatı, Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin gösterisiyle sahneye taşındı. 5. Murad'ın bestelerininin yeniden düzenlenmesiyle ortaya çıkan bale gösterisi, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen resepsiyonla tanıtıldı.

    Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin, tahtta 93 gün kalan Padişah 5. Murad'ın hayatını anlattığı bale eseri, Çırağan Sarayı'ndaki özel gösterimle basına tanıtıldı.

    Tanıtıma Sultan V. Murad'ın torunu Osman Osmanoğlu, Ressan İris ve Kenize Mourad da katıldı.

    Sanatçılar Cankat Özer (5. Murad), Burak Kayıhan (Hayali 5. Murad), Sanem Ergüler (Reftaridil Kadın Efendi), Almula Ersoy (Eleron Mevhibe Kadın Efendi), Selin Sezer (Hadice Sultan), Mine İzgi Örsçekiç (Fehime Sultan), Sanem Subaygil (Fatma Sultan), Ertuğrul Bolat (Sultan Abdülmecit), eserden dört bölüm sundu.

    Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, bale sanatının Türkiye'de 64 yıldır büyük bir çaba içerisinde yeni eserler yarattığını söyledi.

    Müdürlük olarak son yıllarda bu çalışmalara özellikle ağırlık vermeye çalıştıklarını dile getiren Gökmen, 5. Murad balesinin de bu çabalar sonucu yaratılan eserler arasında çok önemli bir dönüm noktası olduğunu kaydetti.

    Gökmen, Osmanlı tarihinin opera ve bale için çok büyük bir kaynak olduğunu, bu tür eserlerin artmasının da çok önemi bulunduğunu vurguladı.

    Büyük müzisyen


    Sultan 5. Murad'ın torunu Osman Osmanoğlu da, balenin Çırağan Sarayı'nda sahnelenmesinin kendisini çok mutlu ettiğini belirterek, şunları söyledi:

    ''Sultan Murad çok büyük bir müzisyendi. 500 küsur beste yazmıştı. 28 sene Çırağan Sarayı'nda yaşadı. Bu sarayda onun bir kızı doğdu. Oğlunun da bütün çocukları doğdu. Büyük babam, büyük halalarım, amcam hepsi burada doğdular. Büyük babamla büyük annem burada evlendiler. Benim babam burada doğdu. Bu nedenle burası benim için çok özel bir saray. Ben Türkiye'de yaşamadım. Yasaktı buraya gelmem. 35 yaşında gelebildim ancak. O zamanlar Çırağan çok kötü durumdaydı. Ama şimdi çok mutlu oldum, çok duygulandım burada olmaktan.''

    5. Murad'ın hayatı

    Eserdeki bestelerin düzenlemelerini yapan müzikolog Emre Acır da, 5. Murad balesinde padişahın hayatını ve düşüncelerini anlatmaya çalıştıklarını söyledi.

    Murad Balesi'nin, Sultanın kendisine ait olan bestelerinin düzenlemesini müzikolog Emre Aracı ve Orkestra Şefi Bujor Hoinic yaptı.

    Balenin Librettosu Aracı'ya, koreografisi ise Armağan Davran ve Volkan Ersoy'a ait. Sultan 5. Murad'ın hayatının anlatıldığı balenin prömiyeri 3 Mayıs'ta Ankara Devlet Opera ve Balesi Opera Sahnesi'nde gerçekleştirilecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow