hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    340 tonluk "Havalanan Kütle"

    340 tonluk Havalanan Kütle
    expand

    ABD'nin Los Angeles kentindeki Sanat Müzesi (LACMA), ünlü sanatçı Michael Heizer'in 340 tonluk granit bir kaya ile yaptığı eserinin açılışını yaptı.

    Yetkililer, yeryüzü sanatı yaparak ün kazanan Heizer'ın "Levitated Mass" (Havalanan Kütle) adlı yapıtını görmek için yaklaşık bin kişinin müzeye akın ettiğini açıkladı.

    Müzenin arka bahçesinde 142 metre uzunluğundaki hendeğin üzerine yerleştirilen granit kaya, hendekte yürüyen ziyaretçilere "havada uçuyormuş" gibi görünüyor.

    Halk karşısına çıkmamayı tercih eden 67 yaşındaki Heizer, açılış törenine katıldı. Heizer, kayanın altındaki hendekten müze yetkilileri ve eserini heyecanla bekleyen hayranlarıyla birlikte geçti.

    Heizer'in 40 yıl boyunca aradığı ve 7 yıl önce Riverside'daki bir taş ocağında bulduğu 340 tonluk granit kaya, iki haftada 159 kilometre uzaklıktaki ocaktan binbir güçlükle müze binasına taşınmıştı. İki katlı bir ev büyüklüğündeki ve damla şeklindeki kayanın taşınabilmesi için futbol sahası uzunluğunda özel bir taşıyıcı inşa edilmişti.

    Heizer'in 1971 yılında Nevada Çölü'nde başlattığı ve metrelerce yükseklikte, tonlarca ağırlıkta kayalardan oluşan "Şehir" adlı eserinin yapımı ise hala devam ediyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow