hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İtalya'daki Amerikalı kızın hikayesi...

    İtalyadaki Amerikalı kızın hikayesi...
    expand

    "İtalya'daki Amerikalı Kız" adıyla bilinen Ruth Orkin fotoğrafı, fotoğraf tarihinde tacizi anlatmasıyla bilinir. Floransa sokaklarında yürüyen Amerikalı genç kadın, etrafındaki bir dolu İtalyan erkeğin göz hapsindedir. Genç kadın üstüne yönelen bakışların arasından mağrur bir şekilde yürüyüp geçer. İşte o fotoğrafın hikayesi...


    Ninalee Craig'in Floransa'da Piazza della Republica'dan yürümesi üzerinden tam 60 yıl geçti. Kendisine "Jinx Allen" diyen Ninalee Craig'in o zamanlar yaptığı, akıl ermez farklılıkta bir eylemdi. Günümüzde bile tek başına seyahat göz korkutucu iken genç bir kadının tek başına, 60 yıl önce dünya daha hoşgörüsüz bir yer iken buna cesaret ettiğini düşünün. İşte Jinx ve Orkin'in yaptığı da buydu.

    Ninalee Craig (Jinx), 1951 yılında New York'taki işini bırakıp Avrupa'da tura çıktığında 23 yaşında bir öğrenciydi. Floransa'da kendi gibi tek başına seyahat eden 29 yaşındaki foto muhabiri Ruth Orkin ile tanıştı.

    Jinx ve Orkin, 1950'lerde bir kadının tek başına Avrupa'da seyahate çıkmasını konu alan bir foto-belgesel yapmaya karar verdiler. "Don't Be Afraid to Travel Alone" (Yalnız Seyahatten Korkma) adlı belgeselde Orkin, Jinx'in alışveriş yaparken, trafikteyken, araç sürerken ve kafede flört ederken fotoğraflarını çekti. Çekilen her fotoğraf çok güçlü olsa da aralarından bir tanesi diğerlerinin önüne geçti ve bu fotoğraf Orkin'i ünlü yaptı.

    Sadece iki kare

    22 Ağustos 1951'de Orkin, Jinx Piazza della Republica'nın kalabalığı arasında yürürken, erkeklerin ona bakışını yakaladı. Orkin bu anı hemen fotoğrafladı ve emin olmak için Jinx'ten bir kere daha caddeyi yürümesini istedi. Aynı zamanda doğallığı korumak adına fotoğraf karesindeki adamları kameraya bakmamaları için uyardı. Bu nedenle fotoğraf, üzerine düşünülmüş bir sahne olarak değerlendirilip tartışılsa da açıkça bilinir ki Orkin sadece iki kare çekmiştir.


    "Taciz değil, harika zaman"

    Bir kadının yalnız başına erkeklerin bakışları arasında yürümesi biraz provokatif bulunur. Jinx'e ıslık çalan adamın bir eliyle kasıklarını tutuyor olması fazla müstehcen bulunmuş olsa da, o dönemde en fazla satan poster olmayı başarır. Ama Jinx'e göre poster müstehcen bir anlam içermiyor:

    Jinx, "Fotoğraf tacizi ve müstehcenliği değil, bir kadının harika bir zaman geçirdiğini sembolize ediyor. Şalımı vücuduma sardım. Çünkü o benim koruyucumdu. Bir erkek denizinin içinden geçiyordum ve her anından zevk alıyordum. Onlar İtalyan'dı ve ben İtalyanlar'ı seviyordum."

    Jinx hakikaten de New York'a geri dönüp bir İtalyan ile evlenir. Orkin ise kariyerine devam etmeyi seçer ama bu fotoğraf sonsuza kadar onun tek şaheseri olarak kalır.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow