hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Antik kentte kazılar sona erdi

    Antik kentte kazılar sona erdi
    expand

    Antalya, Kumluca'da bulunan Rhodiapolis Antik Kenti'nde kazılar sona erdi. Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. İsa Kızgut: "Rhodiapolis Antik Kenti'nde yedi yıldır sürdürdüğümüz kazıların bu yılki bölümü, kent içinde bulunan korunma duvarı ve anı mezarında yürütüldü" dedi.

    Kazı çalışmalarına 2006 yılında başlanan Rhodiapolis Antik Kenti'nde, 2012 yılı kazı çalışmaları sona erdi. Antik kentte bu yıl yürütülen kazılar, Bizans döneminde kentin içinde oluşturulan korunma duvarların ortaya çıkartılması ve Helenistlik dönemden kalma olduğu tahmin edilen anı mezarın çevresinde yürütüldü.

    Rhodiapolis Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsa Kızgut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Temmuz ayı başında başlayan Rhodiapolis Antik Kenti kazılarının bu yılki bölümünün Eylül ayı sonu itibarıyla sona erdiğini söyledi.

    Yedi yıldır kazı çalışmaları yürütülen antik kentte, daha önce amfi tiyatro, Likya Bölgesi'nin ilk hastanesi ve kentin stoasının ortaya çıkartıldığını ifade eden Kızgut, bu yılki kazılarda ise antik kentte Bizans döneminde yapılan koruma duvarlarının etrafının temizlendiğini ve molozlardan arındırıldığını kaydetti.

    Bu yılki kazılarda Bizans döneminde kentin içinde bir iç kale gibi inşa edilen korunma duvarlarının etrafının temizlemeyi amaçladıklarını anlatan Kızgut, "Çünkü bu yerler kentin içinde bir moloz yığını olarak görünüyordu. Ayrıca Helenistlik dönemde MÖ 2. yüzyıldan kalma bir anı mezar yapımızın da iki cephesini tamamen ortaya çıkarttık" dedi.

    Kızgut, gelecek yıl yapılacak kazılarda anı mezarın tamamının ortaya çıkartılmasına çalışacaklarını belirterek, kazılarda korunma duvarının da tamamen açılmasını sağlayarak, Rhodiapolis Antik Kenti'ni tertemiz hale getireceklerini vurguladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow