hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TİKA'dan Makedonya'ya "Ali Rıza Efendi Anı Evi"

    TİKAdan Makedonyaya Ali Rıza Efendi Anı Evi
    expand

    Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi'nin doğduğu Kocacık Köyü'nde yapımı tamamlanan evin tanzim ve tefrişatı Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle orjinaline uygun olarak yapılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi'nin doğduğu Kocacık Köyü'nde "Ali Rıza Efendi Anı Evi" inşa ediyor. Yapımı tamamlanan evin tanzim ve tefrişatı Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle orjinaline uygun olarak yapılıyor. 

    TİKA'dan alınan bilgiye göre, Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi'nin doğduğu köyde dönemin ve yörenin mimari özelliklerini yansıtan yeni bir anı evi inşaatı fikri doğrultusunda "Merkez Jupa Belediyesi Kocacık Köyü Ali Rıza Efendi Anı Evi İnşaatı ile ilgili Mimari, Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon, Makine Elektrik Tesisatları ve Çevre Düzenlemesi Projesi" hayata geçiriliyor.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yapımına ilişkin bilgiler verdiği proje, M.C. Milli Konzervasyon Merkezi tarafından tamamlanarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da onaylandı. Projenin Makedonya Cumhuriyeti Hükümeti Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilmesiyle birlikte uygulama sürecine girilen projenin ihalesi 8 Mayıs 2012 tarihinde 723 bin 727 avro bedelle ihale edilerek inşaat çalışmalarına başlandı.
    Yapımı tamamlanan anı evinin orjinaline uygun tanzim ve tefrişatıyla ilgili çalışmalar TİKA ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordinasyonunda gerçekleştirilecek.

    Atatürk'ün okuluna bakım

    TİKA'nın çalışmaları kapsamında, Atatürk'ün eğitim gördüğü Manastır Askeri İdadisi ve burada bulunan Atatürk Anı Odası da çalışma kapsamına alındı. Manastır Anıtları Koruma ve Müzeler Müdürlüğü yetkilileriyle idadi ve anı evini ziyaret eden TİKA yetkilileri bakım için gerekli olan ihtiyaçları tespit etti.
    Yerel makamların ihtiyaçların giderilmesine ilişkin yasal izinlerini vermesinin ardından burada da TİKA Başkanlığı proje uygulamaya konacak.

    Anlamlı bir proje

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, "anlamlı bir proje" diyerek anlattığı projede amacın Mustafa Kemal Atatürk'ün hatırasını yaşatmak olduğunu söyledi. Erdoğan, "TİKA'nın girişimleriyle Makedonya'nın Jupa Belediyesi'ne bağlı Kocacık köyünde Gazi Mustafa Kemal'in babası Ali Rıza Efendi'nin doğduğu ve yaşadığı evin yerini ve kalıntılarını tespit ettik. Yapılan çalışmalar neticesinde köyde Ali Rıza Efendi'ye ait olduğu düşünülen yan yana iki ev tespit edildi. Bu evlerin 'anı evi olarak yeniden inşası için gerekli projeler hazırlandı. Makedonya makamlarıyla görüşmeler yapıldı, projemiz Makedonya Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu'nda onaylandı ve 8 Mayıs 2012'de ihaleyi gerçekleştirdik. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın da katkılarıyla şu anda inşaatlar tamamlanma aşamasına geldi" dedi.

    Erdoğan, Atatürk'ün eğitim gördüğü Manastır Askeri İdadisi'nin tadilatı ve donanımı konusunda da Makedon makamlarıyla ortak proje hazırladıklarını 20
    Kasım'da da buradaki çalışmaların başlayacağını dile getirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow