hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "F Tipi Film" 21 Aralık'ta vizyonda

    F Tipi Film 21 Aralıkta vizyonda
    expand

    Grup Yorum'un yapım koordinatörlüğünde Ezel Akay, Sırrı Süreyya Önder, Barış Pirhasan, Reis Çelik'in de aralarında bulunduğu 9 yönetmenin 10'ar dakikalık kısa filmlerinden oluşan "F Tipi Film", 19 Aralık'ta Atlas Sineması'nda yapılacak Gala'nın ardından 21 Aralık'ta tüm Türkiye'de vizyona girecek.

    F Tipi Hapishaneler, 19 Aralık 2001'de devrimci tutsakların kaldığı tüm hapishanelere aynı anda yapılan operasyonla açılmıştı. "Hayata Dönüş" adı verilen bu operasyonda 28 kişi, kurşunlarla, dövülerek ya da diri diri yakılarak hayatını kaybetmiş, yüzlercesi de ağır yaralanmıştı. Ve kan revan içinde sağ kalan tutsaklar, karga tulumba bu "yeni" ve "yüksek güvenlikli" hapishanelere nakledilmişti. Bu süreç ve hapishanelerde sonrasında yaşananlar, Grup Yorum'un koordinatörlüğünde bir araya gelen 9 yönetmen tarafından filme çekildi.

    Grup Yorum, F Tipi hapishaneleri, "emperyalizmin politikalarının önünde engel olmaktan çıkartmak istediklerini, önce tecrit edip yalnızlaştırmanın, sonra da terörizm demagojilerini de kullanarak imhaya yönelmesinin" aracı olarak görüyor. Grup Yorum'un yapım koordinatörlüğünü yaptığı filmde, "Ya düşünce değişikliği ya ölüm"ün dayatıldığı F Tipi hapishanelerdeki zulmün en ağırı ve onun karşısında en yoğun yaratıcılığın sergilendiği direniş konu ediliyor.

    Projede 9 yönetmen yer alıyor

    Grup Yorum’un tasarlayıp geliştirdiği ve koordine ettiği bu proje içinde Ezel Akay,  Sırrı Süreyya Önder, Barış Pirhasan, Aydın Bulut, Hüseyin Karabey, Reis Çelik, Vedat Özdemir, Mehmet İlker Altınay,  Grup Yorum (FOSEM) olmak üzere 9 yönetmen yer alıyor. Yönetmenlerin her biri F Tipi hapishanedeki Tecrit uygulamasını konu alan 10’ar dakikalık kısa filmler çekti. Ancak ortaya çıkan filmler birbirine bağlanıyor ve tek bir uzun metraj film oluşturuluyor. Filmin adı F TİPİ FİLM olarak belirlendi. Filmlerde Tansu Biçer, Serkan Keskin, Bülent Emrah Parlak, Gizem Soysaldı, Erkan Can, Fırat Tanış, Civan Canova gibi birçok oyuncu rol aldı.

    Filmin rejisinden prodüksiyonuna kadar tüm aşamalarında teknik ekiplerin yanı sıra Sinema-TV öğrencileri de aktif olarak çalıştı.

    Filmlerin tamamında Grup Yorum’un eski ve yeni müzikleri kullanıldı. Her filmde başka bir müzisyen Grup Yorum’un şarkılarını düzenliyor.

    Yönetmenlerin, öğrencilerin ve oyuncuların yanı sıra birçok müzisyen bu büyük kolektifin bir parçası durumunda.

    21 Aralık’da vizyona girecek

    Yaklaşık 2 yıldır adım adım oluşturulan film projesi için Kocaeli’de Herşey Yapım’a ait  film platosunda F tipi hapishane dekoru oluşturuldu. Bire bir boyutlarda hücreler, havalandırmalar ve koridorlardan oluşan dekordaki çekimler tamamlandı.  Filmde yönetmenler ve oyuncuların dışında, kamera, ses,set, ışık gibi teknik alanlarda profesyonel ekiplerin yanı sıra, reji ve prodüksiyonda sinema-televizyon öğrencilerinden oluşturulan bir ekip de büyük özverilerle çalıştı.  Filmlerin montaj çalışmaları Fono Film stüdyoları başta olmak üzere çeşitli stüdyolarda tamamlandı.

    Filmin 19 Aralık 2012 tarihinde Atlas Sineması’nda Gala gösterimi yapılacak.

    21 Aralık 2012 tarihinden itibaren tüm Türkiye'de, Aralık sonunda da Avrupa ülkelerinde yaygın olarak vizyona girecek.

    Avrupa’da da değişik ülkelerde galalar yapılacak. Gala programı daha sonra açıklanacak.

    "Grup Yorum'u Hapsedemezsiniz"

    Öte yandan, Grup Yorum'a yönelik baskılar da sürüyor. Grup Yorum, tutuklu üyesi Seçkin Aydoğan, "konut terketme yasağı" konulan üyeleri Selma Altın ve Dilan Balcı için de bir çağrısı var. Uğradıkları baskılara karşı tüm dinleyicilerini ve sanatçıları 10 Kasım'da Okmeydanı'nda İdil Kültür Merkezi önünde saat 13.00'de yapacakları basın açıklamasına davet eden Grup Yorum'un çağrısı şöyle:

    "Otuzuncu yılına yaklaşan Yorum'un ve dinleyicilerinin yaşadıklarını, onlara yaşatılanları herkes bilir. Bu süre içinde baskının onlarcasını yaşadı, yaşamaya devam ediyor. Kasetleri toplatıldı, konserleri engellendi, elemanları hapishanelerde yattı, dinleyicileri işlerinden okullarından oldu onu dinlediği için, konser çalışmaları yaptıkları için hapse atıldılar. Tutsaklık, Yorumcu olmanın bir bedeli… Şimdi Seçkin ödüyor bu bedeli.  

    Tüm bunlar yetmedi. Egemenler yeni yeni uygulamalarla bize dünyayı dar etme peşinde. Bu zamana kadar verdiği cezalarla yetinmeyip, hızını alamayan iktidar, şimdi de yepyeni bir uygulama ile çıktı devrimci sanatımızın karşısına. Denetimli serbestlik. Bu kararla birlikte Seçkin'in ardından Selma ve Dilan da konserlere fiili olarak katılamıyor. Yorum'un sesini böyle susturamayacaklarını öğrenmiş olmaları gerekir. Dört duvar, on dört duvar, kırk dört duvar veya ev hapisleri Yorum'u hapsedemeyecek. Umutlu ezgilerin yürekten yüreğe akışını da engelleyemeyecek. Yorumculara uygulanan bu ev hapsi kararı ile bir yandan da tüm halktan yana sanat yapan sanatçılara, halkımıza gözdağı veriyor. Rahat durun yoksa 'evinizi size zindan ederim'. Ya da hayatı… Dinlemeye, söylemeye, üretmeye, yürümeye, koşmaya devam…Tüm bu yaşananlara, engellemelere karşı yapacağımız basın açıklamasına tüm dinleyicilerimizi ve sanatçı dostlarımızı davet ediyoruz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow