hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    92 milyar liralık yatırımda sona gelindi

    92 milyar liralık yatırımda sona gelindi
    expand
    KAYNAKAA

    Kalkınma Bakanı Elvan, Cazibe Merkezleri Programı'na ilişkin çalışmalarını hemen hemen tamamladığını belirtti. Bakan Elvan, söz konusu projeler kapsamında 92 milyar liralık yatırım ve 365 bin kişilik istihdamın öngörüldüğünü söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Kalkınma Bankasının Cazibe Merkezleri Programı ile ilgili son durumu paylaştı. Program kapsamında 3 bin 380 firmanın başvuru yaptığını ifade eden Bakan Elvan, söz konusu projeler kapsamında 92 milyar liralık yatırım ve 365 bin kişilik istihdamın öngörüldüğünü söyledi. Ayrıca, anılan firmaların değerlendirilmesi ve program dahilindeki 23 ilin yapısı itibarıyla hangi yatırımların öncelikli olduğu, firmaların teklif ettikleri yatırım alanıyla ilgili deneyimlerinin bulunup bulunmadığı gibi konuların değerlendirildiğini de bildirdi.

    Konut fiyatları yüzde 10 arttı

    Kalkınma Bankasının çalışmasını hemen hemen tamamladığının altını çizen Bakan Elvan, "İnşallah önümüzdeki günlerde sonuçlar Sayın Başbakanımız tarafından açıklanacak ve program çerçevesinde firmalarımızı desteklemeye başlayacağız. Bütçemizde 2017'de harcayabileceğimiz yeterli kaynağımız var. Dolayısıyla biz firmalara destek vereceğiz. İlk aşamada destek verilenlerin dışında 2018 yılının ilk çeyreğinde de bir grup firmaya destek sağlayacağız" şeklinde açıklamada bulundu.

    Bölgeler arasındaki gelişmişlik farkı azaltılmak isteniyor

    Programın bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması açısından önemine işaret ederek, başvuranlar arasında büyük ölçekli yabancı firmalar bulunduğunu söyleyen Bakan Elvan, yüksek teknoloji alanında yatırım yapan bazı firmaların da başvuruda bulunduğunu dile getirerek, "Bu, Türkiye ekonomisinin ne kadar sağlam temeller üzerine oturtulduğunun önemli bir göstergesi" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Program dahilinde sağlanan imkanlar

    Bu programla, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki 23 ili kapsayan program kapsamında yatırımlar için sıfır faizli kredi ve faiz oranı düşürülmüş işletme kredisi verilmesi gibi imkanlar sağlanıyor. Yeni üretim tesisleri yapma, üretim tesislerini yenileme ve işini geliştirmek isteyenlerin yanı sıra, çağrı ve veri merkezi kurmak için başvuruda bulunanlar da destekleniyor. Ayrıca fabrika binaları, fizibiliteye uygun tahsis edilerek yatırımcı tarafından yapılıyor. Fabrika yatırımlarından yararlanmak için gereken asgari yatırım tutarı 2 milyon lira, istihdam garantisi ise en az 30 kişi olarak belirlenmişti. Çağrı merkezi açacak firmaların da en az 200 kişilik istihdamı taahhüt etmeleri ve bu kişilerle yaptıkları hizmet sözleşmesinin ibrazında bulunmaları gerekiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow