hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kök hücre bağışıyla 2 çocuğa hayat verdi

    Kök hücre bağışıyla 2 çocuğa hayat verdi
    expand

    İki ayrı lösemi hastası çocuğa kök hücre bağışında bulunarak hayatlarını kurtaran Kader Benli, Alman Kemik İliği Bağışı Bilgi Bankası'nın (DKMS) dergisine kapak oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Benli, "Leben" (Hayat) isimli dergiye "Hayat kurtarmak bir onurdur" dedi.

    Alman Kemik İliği Bağışı Bilgi Bankası (DKMS) yılda iki kez yayınlanan "Leben" (Hayat) isimli dergisine kurumun gönüllü çalışanı Kader Benli'yi kapak yaptı.
    İki ayrı lösemi hastası çocuğun hayatını kurtaran ve şimdiye kadar çok sayıda doku tipleme kampanyası düzenleyen Benli, dergiye "Hayat kurtarmak bir onurdur" dedi.

    DKMS üyelerine ve kurumun tanıtım ve kampanya günlerinde dağıtılacak olan derginin kapağını süsleyen Benli, iç sayfalarda yer verilen röportajda ise doku tipleme kampanyanın ve ilik bağışının önemi hakkında özellikle Türk kökenlileri aydınlatmak için severek gönüllü çalışma yaptığını söyledi.

    "Örnek teşkil ettiği için seçtik"

    DKMS'in basın sözcüsü Simone Henrich, 2011 yılında doku tipleme kampanyalarına katılarak potansiyel hayat kurtarıcı olan Türk kökenlilerinin sayısında bir önceki yıla nazaran yüzde yüz artış yaşandığını ifade ederek, bunda Nazan Eckes, Halil ve Hamit Altıntop kardeşler gibi ünlü simaların tanıtım kampanyalarına verdiği desteğin yanı sıra Kader Benli gibi gönüllü çalışanların rolününde çok büyük olduğunu ifade etti.

    2011 yılında 333 Türk kökenlinin ilik bağışıyla 333 ağır hastanın yaşama döndürüldüğünü belirten Henrich, "Türk kökenlilerini bu konudaki duyarlığı çok sevindirici. Kader Benli'yi örnek teşkil ettiğini ve insanlara cesaret verdiği için kapağa aldık" dedi.

    Henrich, DKMs ve kampanyalar hakkında bir çok bilgi içeren dergiyi derginin direk DKMS'den 5 Euro ücret karşılığı temin edilebileceğini söyledi. İlgi duyanların pressedkms.de email adresine başvurmaları istendi.

    "Severek kabul ettim"

    Kader Benli DKMS'in dergisine kapak olma teklifine severek kabul ettiğini ifade ederek, "Fotoğraf çekimleri stüdyoda ve Hamburg limanında fotoğraf çekimleri yapıldı. Limanda hava çok soğuktu ama çekimler yine de keyifli geçti. Dergideki röportaj sayesinde daha çok insanları doku tipleme kampanyalarına teşvik edebilirsek ne mutlu bize" dedi.

    Lösemili Arda, kemik iliği donörü bekliyor

    Bu arada, Mersinli öğretmen baba ve bankacı annenin oğlu 4 yaşındaki Arda Orhan İreyici, 6 aydır lösemi hastalığının pençesinde hayata tutunmaya çalışıyor.

    Yüzündeki kırmızı benekler nedeniyle hastaneye götürülen ve lösemi olduğu ortaya çıkan Arda'nın babası Fen Bilgisi öğretmeni 39 yaşındaki Ercan İreyici, özel bir okuldaki görevini bırakıp, oğluna uygun kemik iliğinin bulunması için çabalıyor.

    Eşi Gönül İreyici'nin hem sosyal güvencelerinin devam etmesi, hem de ekonomik açıdan ayakta kalabilmeleri için bankadaki görevine devam ettiğini belirten Ercan İreyici, "Oğlumun yaşaması ilik nakline bağlı. Bunun için donör olmak isteyen binlerce insan var. 10 kişinin masrafı 5-6 bin lirayı buluyor. İnsanlar zaman ve ekonomik açıdan Ankara ve İstanbul'a gitmek istemiyor. Biz ekonomik olarak da tükendik. Acilen bölgeye bir ilik bankası merkezi veya şubesi kurulmalı. Bu sadece oğlum için değil, başka çocuklar için de gerekli" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow