hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çene bozukluklarını plastik cerrahiyle düzeliyor

    Çene bozukluklarını plastik cerrahiyle düzeliyor
    expand

    Toplumda yüzde 3 oranında görülen, "ısırış anomalisi" olarak adlandırılan üst çene ile alt çene arasındaki uyumsuzluk plastik cerrahiyle düzeltilebiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Livaoğlu,  toplumda yüzde 3 oranında görülen üst çene ile alt çenenin birbiriyle ilişkisindeki sorunların başında gelen "ısırış anomalilerinin" tedavi süreci oldukça zahmetli bir sorun olduğunu söyledi.

    Normal bir çene yapısında üst çene kesici dişlerinin alt çene dişlerinin bir miktar önünde ve üzerinde olması gerektiğini belirten Doç. Dr. Livaoğlu, "Bu doğal bir ilişki ancak toplumun yaklaşık yüzde 3'lük kısmının ağız yapısı bu ilişkiye sahip değil. Alt çenesi önde olanlar ya da alt ve üst çenesinin her ikisi önde veya geride olanlarda ısırış anomalisi var. Bu durum ancak bir plastik cerrah ile ortodontistin ortaklaşa çalışmasıyla tedavi edilebilir' dedi.

    "4 saatlik ameliyatla çene bozukluğu düzeltiliyor"

    Doç. Dr. Livaoğlu, ısırış anomalisi olan kişilerin çoğunlukla bu durumun farkında olmadığına dikkati çekerek, "İnsanlar bunun doğal olduğunu düşünüyor oysa anlaşılmasının basit yöntemleri var. Isırmada sıkıntı yaşıyor veya plaster, bant gibi malzemeleri dişle koparamıyorsanız ısırış anomaliniz olabilir. Kişi aynaya dikkatlice baktığında da alt ve üst çene arasındaki doğal olmayan ilişkiyi rahatlıkla anlayabilir" diye konuştu.

    Tedavi sürecinin uzun olduğunu ancak her hastalıkta olduğu gibi erken teşhisin tedavi sürecini ve süresini kısalttığını ifade eden Livaoğlu, şöyle konuştu:

    "Çocukluk çağında 7-8 yaş civarında kalıcı dişler çıkmaya başlar. Bu dişler çıktıktan sonra ısırış anomalisi fark edilirse ortodontik tedavisi başlar ve çoğunlukla cerrahi tedaviye ihtiyaç kalmadan bu anomali düzeltilir. Ancak çoğunlukla bu durum, çocukları düzenli olarak diş hekimine götürme alışkanlığı az olduğu için fark edilemiyor. Fark edilme süreci 17-18 gibi erişkin yaşa ulaşılınca gerçekleşiyor. Bu durumda çene cerrahisi devreye giriyor ve süreç uzuyor."

    Livaoğlu, tedavi sürecinde önce dişlerin dizilişinin düzeltildiğini, 6 ay ile 1 yıl arasında süren bu tedavi yönteminden cevap alınamaması halinde cerrahi müdahale yapıldığını belirterek, "Yaklaşık 4 saat süren ameliyatla çeneyi uygun pozisyona getirmek mümkün olabiliyor" dedi.

    Isırış anomalisi ne kadar erken teşhis edilirse cerrahiye ihtiyacın o kadar azaldığını kaydeden Livaoğlu, "Anne ve babalar çocuklarını kalıcı dişlerinin çıktığı 7-8 yaşlarından itibaren 6 ayda bir diş hekimine götürürlerse oluşabilecek sorunların bir an önce farkına varırlar" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow