hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erzurumlu aile tıp literatürüne girdi

    Erzurumlu aile tıp literatürüne girdi
    expand

    Halk arasında "şah damarında genişleme" ve "balonlaşma" olarak bilinen "aort anevrizması", Erzurumlu Demir ailesindeki 10 kardeşte de görüldü. Dünya tıp literatüründe başka bir örneği olmayan bu durum, dünya kalp hastalıkları genetik çalışmalarına kaynak olacak.

    Genellikle belirti vermeden sinsice ilerleyen "aort anevrizması", Demir ailesinden bir kişinin nefes darlığı şikayetiyle Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurmasıyla ortaya çıktı.  doktorları  diğer aile bireylerini de taramadan geçirmek istediğini belirterek, ailenin tüm bireylerini hastaneye çağırdı. Bir kısmı İstanbul'da, bir kısmı Erzurum'da yaşayan 10 kardeş, tüm tetkiklerin yapılması için hastaneye geldi.

    Yapılan incelemeler sonunda 10 kardeşin tamamında "aort anevrizması" olduğu ve kardeşlerden 7'sinin ameliyat sınırında olduğu tespit edildi.

    Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden uzman doktorların  takip ettiği ailenin iki üyesine, aynı anda hem "aort anevrizması" ameliyatı hem de bypass operasyonu yapıldı.

    Dünya literatüründe benzer bir vaka olmadığını belirten Op. Dr. Altuğ Tunçer, "Erzurumlu 10 kardeşin hepsinde de aort damarı genişlemiş olarak bulunuyor. Bu anlamda yapılacak genetik çalışmalar için de bu aile model  olacak" dedi.

    Tunçer, geçmiş dönemlerde aile taraması yapılmazken, son yıllarda bütün hastalarına aile taraması yaptığını belirterek, birkaç aile yakaladıklarını ancak bu kadar yaygın tutulum ilk defa gördüklerini de belirtti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow