hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dişleri bile naklettiler

    Dişleri bile naklettiler
    expand

    Gazi Üniversitesi'nde dünyanın en fantastik yüz nakillerinden biri gerçekleşti. Yalnızca cilt değil, öndeki altı diş bile yeni surata taşındı. Operasyon önce sanal ortamda sonra da ameliyathanede yapıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'de kadın hastaya yapılan üç boyutlu nakil, teknik olarak büyük önem taşıyor.

    Yüz nakillerinin en zoru olarak kabul edilen bu ameliyat tekniği, bilim kurgu filminden çıkmış gibi... 

    Dişleri bile nakledildi

    Hatice Nergis'in yeni yüzünün dünyadaki en iyi örnek olması bekleniyor. Çünkü 11 saat süren operasyonda yalnızca deri nakledilmedi. Kemikler, kıkırdaklar, üst dudak hatta ağız içi derisinin de nakli yapıldı. Operasyonun başkanlığını yürüten Doç. Dr. Selahattin Özmen ön altı dişe kadar nakil yaptıklarını açıkladı.

    Risk daha düşük

    Naklin üç boyutlu yapılması yüzün reddetme riskini artırmıyor. Kıkırdak, doku, mukoza ve dişler ayrı ayrı reddedilme riski taşımıyor. Burun ve çene kemikleri deri ile birlikte nakledildiği için uyum daha kolay olabiliyor. Ayrıca hastanın vücudu yeni yüzünü reddetse bile tek risk eski görüntüsüne geri dönmesi oluyor.

    HASTA ÇOK İYİ SEÇİLDİ

    Başka şansı yoktu

    Diğer iki yüz nakli yanık yüze uygulanmıştı. Hatice Nergis'in yüzü ise, silahla yaralandığından onarılma imkânı hiç bulunmuyordu. Bu hastalar ancak maske ile dolaşabildikleri için yüz nakli konusunda en iyi aday olarak gösteriliyorlar. Çünkü tek umudu yüz nakli oluyor.

    Legolar yerine oturdu

    Hatice Nergis'e uygulanan yüz naklini tıp dünyası "legoların yerine oturması" diye açıklıyor. Gazi Üniversitesi bu tekniği anlatabilmek için özel bir grafik simülasyonu hazırlıyor. Doç. Dr. Selahattin Özmen, bu operasyona çizimlerle uzun süre hazırlandıklarını söyledi.

    Biri sarışın, biri esmer olabilir

    Moldova uyruklu Olga Aygün'ün sarışın, yüz nakledilen Hatice Nergis'in ise esmer olması naklin ardından görüntü olarak büyük sorun oluşturmayacak. Sağlık Bakanlığı'nın genelgesi iki dereceye kadar cilt rengi ayrımına izin veriyor. Cilt renkleri plastik cerrahiye göre altıya ayrılıyor. Türklerin cilt rengi 2 ile 4 arasında değişiyor. Olga ile Hatice'nin cildi arasındaki iki derecelik renk farkı nakilden sonra anlaşılmayacak.

    Dikişler gülme çizgisinde gizlenecek

    Yarım yüz nakli yapılmasına karşın operasyon tamamlandıktan sonra hasta yüzünde büyük dikiş izleri taşımayacak. Yarım yüz nakillerinde gülme çizgilerine denk getirildiği için dikiş deformasyonu engellenebiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tıpa tıp benzeyecek

    Üç boyutlu ameliyat tekniği en zor yüz nakli olarak kabul ediliyor ancak sonucu en iyi yöntem oluyor. Vericinin yüzü bir bütün olarak alındığı için alıcının yüzünün alt kısmı tamamen o kişiye benzeyecek. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Önce sanal nakil yapıldı

    Hatice Nergis'in yüzü önce üç boyutlu tomografi ile modelleme yapılarak bilgisayarda ameliyat edildi. Hangi kemiğin kaç derecelik açı ile nereden kesileceğine haftalar öncesinden karar verildi. Böylece doktorlar nakile başladıklarında önceden çalıştıkları için çok daha hızlı hareket edebildiler. Nakil önce sanal ortamda sonra da ameliyat masasında gerçekleşti.

    Doktorlar üç boyutlu düşündü

    Nakil ekibinin operasyon sırasında üç boyutlu düşünmesi gerekti. Ameliyatın hızla yapılması gerektiği için maske hazırlanamıyor ancak doktorlar maske varmış gibi kemikleri bire bir oturtmak zorunda kaldılar.

    Olga'ya maske takıldı

    Vericinin yüzü tamamen alındığı için ona bir maske hazırlandı. Silikondan yapılan maske ile donörün ailesinin psikolojik olarak rahatlaması sağlandı.

    YÜZÜ GÜZEL OLACAK

    Gözünü ressam yapacak

    Yarım yüz naklinin ardından Hatice Nergis'e sol gözüne protez takılacak. Eskiden cam göz adı verilen protez gözler fırça ile aslına uygun olarak ressamlar tarafından hazırlanıyor. Göz doktorları tarafından takılıyor. Diğer gözün göz hareketlerinin aynısını yapabildiği için dışarıdan bakıldığında kesinlikle takma olduğu anlaşılmıyor.

    HOCALARI AYNI

    Türkiye'de arka arkaya gerçekleşen yüz nakillerini yapan doktorların üçü de aynı klinikte yetişti.

    Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ömer Özkan, Hacettepe'den Prof. Dr. Serdar Nafiz Nasır ve son nakli yapan Doç. Dr. Selahattin Özmen Amerika'daki Clevland Üniversitesi'nde yüz naklinin duayeni sayılan Dr. Maria Siemionow'un öğrencileri oldu. Üç boyutlu yüz naklini daha önce gerçekleştiren Siemionow 1995 yılından beri her yıl bir Türk doktoru asistanı olarak kabul ediyor. Siemionow Türk hekimlerini çok çalışkan ve yetenekli olduğu için özellikle tercih ettiğini söylüyor.

    Sabah

    HASTANIN SON DURUMU

    Üçüncü yüz nakli yapılan hastanın yürütüldüğü, yüzü ile nakledilen dokunun renk uyumunun iyiye gittiği bildirildi.

    Geceyi rahat geçiren hastanın düne oranla yoğun bakım ünitesi içinde daha kolay ve istekli hareket ettiği belirtilerek, "Yüzündeki şişlikler inmeye başlamış, nakledilen doku ile hastamızın yüz renk uyumunun da oldukça iyiye gittiği görülmüştür" denildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow