hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Her 10 saniyede 1 kişiyi öldürüyor

    Her 10 saniyede 1 kişiyi öldürüyor
    expand

    Kayseri'deki özel bir hastanede görevli Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr.Nevin Fazlıoğlu, 'Dünya Tütünsüz Günü' nedeniyle yaptığı açıklamada, her 10 saniyede 1 kişinin sigaradan öldüğünü söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sigaranın zararları, sigaraya başlanmasının engellenmesi, kişilerin bu alışkanlığı bırakmasının desteklenmesi ve pasif içicilikten korunma gibi temel konularda çeşitli etkinliklerle toplum bilinci arttırıldığını belirten Dr.Nevin Fazlıoğlu, sigaranın, bilinen en önemli hastalık ve erken ölüm nedeni olduğunu anlattı.

    Dr. Fazlıoğlu, her yıl 4 milyon 900 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle öldüğünü belirterek, şöyle dedi: "Ülkemizde ise her yıl 100 bin insanımızı sigaraya kurban vermekteyiz. Sigara hem kişisel hem de ulusal bazda bizi yoksullaştırmaktadır.

    Sigaraya harcanan para, beslenme, eğitim, sağlık gibi temel gereksinimlerden kısılmaktadır. Çocuklarımıza beslenme ve eğitim olanaklarını vermeyerek geleceğimizi karartmaktayız. Sigara ile ilgili yapılan 40 binden fazla araştırma sonucuna göre; Sigarada vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4 binden fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bunlardan en az 81'i doğrudan kansere neden olduğu ispatlanmıştır. Her 10 saniyede bir aramızdan 1 kişi sigara yüzünden ölüyor. Tüm kansere bağlı ölümlerin erkeklerde yüzde 35'inin, kadınlarda ise yüzde 15'inin nedeni sigaradır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 90-95'inin nedeni sigaradır. Sigara, KOAH ve amfizem gibi nefes darlığı yapan akciğer hastalıklarının da en önde gelen sebebidir. Sigara hem sağlığımızı hem de ekonomimizi tehdit eden bir düşmandır. Sigarayı bırakarak hem sağlığımızı hem de çocuklarımızın geleceğini kurtarabiliriz. Sigarayı bırakmak için ne geç ne de erken, 31 mayıs tam zamanı."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow